Hoppa till huvudinnehåll

Nanso krymper i Finland

Trikotillverkningen upphör i Nokia
Trikotillverkningen upphör i Nokia Bild: Yle/Heli Mansikkamäki textiltillverkning

Textiltillverkaren Nanso Group lägger ner sin trikåtillverkning i Nokia under hösten 2016 och satsar på att bygga upp en leveranskedja för Nanso-varumärket i Estland.

Framtiden för strumpbyxfabriken i Torneå är än så länge oklar, olika alternativ ska ännu diskuteras. Beslut fattas senast i slutet av februari 2016.

Enheten i Nokia har 130 anställda och strumbyxfabriken sysselsätter omkring 70 personer i Torneå. Just nu beräknas det att 86 personer sägs upp.

Nanso Groups huvudkontor ligger också i Nokia.

Nanso informerade i dag sin personal om utgången av samarbetsförhandlingarna som avslutades föra veckan. Bolaget har fört samarbetsförhandlingar i tre månader.

- Beslutet om att upphöra med trikotillverkningen i Nokia var mycket svårt eftersom vi vill tro på mervärdet med inhemskt arbete. Men vi befinner oss som företag i en sådan ekonomisk belägenhet att vi inte kan fortsätta med vår produktion i Nokia, säger Antti Rönkkö som ansvarar för leveranskedjan.

Nanso har verkat nästan ett sekel i Nokia; den första textilfabriken grundades 1921. Nanso har också verksamhet i Tallinn.