Hoppa till huvudinnehåll

Ny saltpuls på väg till Östersjön, men klockan tickar redan

Hav
Hav Bild: Yle/Marie Söderman skiftet

Det stormiga vädret under de senaste dagarna kan ha fört något gott med sig. De hårda vindarna kan hämta med sig en saltpuls med nytt, syrerikt saltvatten till Östersjön.

Klockan tickar för Östersjön, där delar av havsbottnen är syrefria och döda. Därför är nytt, syrerikt saltvatten välkommet.

Enligt specialforskare Pekka Alenius vid Meteorologiska institutet är det inte uteslutet att en ny saltpuls är på väg. Samtidigt påminner han om att det tar lång tid innan man vet vad som är på gång i Östersjön och hur stor effekten är. Saltpulsen rör sig långsamt i Östersjön.

Exempelvis kom en större saltpuls till i Östersjön i fjol, men inverkningen på Östersjön blev mindre än väntat.

Saltpulsen kan också leda till riklig algblomning

Erik Bonsdorff, professor i marinbiologi vid Åbo Akademi, bekräftar att en måttlig puls verkar vara på gång, men den är tydligen inte lika stor som den i december i fjol.

erik bonsdorff
Erik Bonsdorff erik bonsdorff Bild: Yle/Nina Bergman erik bonsdorff

Problemet är att Östersjön är så full med vatten, det vill säga vi har högvatten över allt, och normalt behövs en kompenserande utström av vatten ur Östersjön för att det nya vattnet ska komma längre in i havet. Dessutom är saltpulserna inte enbart positiva, påminner han.

- Saltpulserna bidrar med syrerikt vatten, men å andra sidan har det vattnet högre salthalt än det som redan finns i Östersjön, säger Bonsdorff. Det betyder att vattnet är tungt och därför lägger sig längs bottnen och skjuter det "ruttna" döda vattnet framför sig, vilket sedan i sin tur i värsta fall syns som uppvällning av näringsrikt vatten bland annat vid vår sydvästra och södra kust, potentiellt med stora algblomningar som följd. Det skulle alltså krävas ett antal pulser för att verkligen blåsa rent.

Enligt Bonsdorff är Östersjön inne i en ond cirkel, men med ordentlig minskning av tillrinningen av näring från land och en ökad frekvens saltpulser kan situationen bli bättre på både kort och lite längre sikt.

Läs också