Hoppa till huvudinnehåll

Skola ger flickor ont i magen

Stressad man framför dataskärm.
Om man inte börjar i tid har man snabbt för mycket att göra, vilket skapar stress. Stressad man framför dataskärm. Bild: Newscast Online stressad

Var fjärde flicka i grundskolan lider nästan dagligen av stressrelaterade problem såsom huvudvärk, spända axlar, magont och sömnlöshet. Stressen kommer från prestationsångesten, och de som lider gör det i skolan, istället för att vila hemma.

Det handlar inte om att det skulle förväntas mer av flickorna, utan av att de har för höga krav på sig själva. Förutom att flickorna upplever det viktigt att prestera bra i skolan så stressar de också över sina hobbyer, kompisarnas problem och hur man uppfattas i sitt kompisgäng, berättar Marke Hietanen-Peltolan på Institutet för hälsa och välfärd.

Pressen kommer från klasskamraterna

Amanda Mylläri skrev i höstas en kolumn om pressen som hon känner i sin egen klass för att prestera bra. Problemen började redan i lågstadiet.

- Jag gick i en klass där många var jättesmarta, vilket skapade stress. Jag blev avundsjuk på mina klasskamraters fina betyg vilket gjorde att jag ville prestera bättre. Jag kände mig sämre än alla andra helt enkelt.

Tre tips för att minska skolstress

Lillemor Gustavsson, familjeterapeut på Folkhälsan, ger dig sina tre bästa tips på stresshantering:

  • Sov - När man inte sover ordentligt börjar saker gå snett. Problemen känns större än vad de egentligen är och man har inte lika mycket tålamod. Skapa en rutin för dig själv som signalerar åt kroppen att det är dags att sova. Läs i 20 minuter före du lägger dig, drick te, meditera..
  • Hitta det riktiga problemet - Är det ett visst ämne som stressar dig? Kunde du få hjälp i just det ämnet, till exempel i form av stödundervisning? Ett studieämne ska inte förstöra hela din skolgång
  • Gör listor - Det gör problemet mera lätthanterligt eftersom du får en överblick. Vad borde jag göra, när är mina deadlines? Sätt upp delmål för dagen, hur mycket måste du plugga för att hinna igenom allt till provdagen?

Amanda tror att problemet beror på att man ställer för höga krav på sig själv, men också att pressen kommer från föräldrar eller lärare.

- Om syskonet har varit jättebegåvad i skolan så kanske föräldrarna förväntar sig att du ska vara lika bra. Vissa lärare favoriserar också eleverna som är bra i skolan, vilket gör att man känner att man borde vara lite bättre.

Amanda Mylläri
Amanda Mylläri anser att pressen ofta kommer från klasskompisar som presterar bra i skolan Amanda Mylläri Bild: YLE/Heidi Grandell-Sonck amanda mylläri

Inte bara prov

En lösning på problemet skulle enligt Amanda vara att man slutar titta så mycket på provprestationer och istället började fokusera på annat när man ger eleverna vitsord.

- Alla kan ju inte vara bra på att skriva prov, speciellt om det är själva provtillfället som stressar. Kanske man kunde ha större projekt eller muntliga presentationer i vissa kurser istället?

Hör hela intervjun med Amanda här