Hoppa till huvudinnehåll

S:t Karins svenska skola: Varierande problem med inomhusluften

Pennor på kateder i ett klassrum.
De flesta verkar nöjda med inomhusluften i S:t Karins svenska skola, säger rektor Maria Engblom, men det finns också de som har symptom som kan tyda på problem. Pennor på kateder i ett klassrum. Bild: Yle/Monica Forssell häfte

En handfull elever och några i personalen har symptom som kan bero på problem med inomhusluften i S:t Karins svenska skola.

För ett drygt år sedan kontrollerades inomhusluften i några av S:t Karins skolor, bland dem Hovirinta skola, där också den svenska skolan finns. Då märkte man att det fanns fuktskador i byggnaden och att det på finska sidan också förekom skadliga bakterier och mögel.

I svenska skolan fanns det då en del personer inom personalen samt elever som reagerade, och fortfarande finns det de som klagar på symptom som kan bero på inomhusluften.

Stor renovering på gång

År 2014 gjordes det en omfattande konditionsgranskning i Hovirinta skola och sedan dess har fastigheten renoverats.

- Ytterväggar har förnyats, golv och väggar har bytts ut och tätningar har setts över berättar Maria Engblom.

Renoverandet av skolhuset pågår fortfarande och kommer att fortsätta ännu ett par år.

Renovering i S:t Karins svenska skola
Renovering pågår. Renovering i S:t Karins svenska skola Bild: Yle/Monica Forssell s.t karins svenska skola

- Ventilationskanalerna har förnyats och temperaturerna är okej, berättar Engblom och påpekar att många elever och lärare tycker att inomhusluften är bra i skolan. Men sedan har vi några som reagerar. Det är väldigt varierande och det gör det knepigt, fortsätter Engblom.

Det har gjorts stora renoveringsarbeten i skolan, och utrymmen som man på skolan tyckt att det eventuellt har varit problem med har undersökts. Men varken skadliga bakterier eller mögel har hittats i svenska skolans klassrum.

Staden får godkänt betyg

Maria Engbloms uppfattning är att S:t Karins stad tar problem med inomhusluft på allvar.

- Jag känner nog att staden och tekniska sidan lyssnar och tar oss på allvar. Men de kan inte heller bara vifta med trollspön och så blir allting bra, säger Engblom.

Det som Maria Engblom ändå gärna ser att staden förbättrar, eller åtminstone inte tummar på, är städningen i skolan.

korridor i S.t Karins svenska skola
Viktigt att man inte prutar på städningen i skolorna. korridor i S.t Karins svenska skola Bild: Yle/Monica Forssell s:t karins svenska skola

Enligt Engblom hinner städarna inte städa tillräckligt ordentligt i dag och det bidrar till att det till exempel samlas damm.

Svenska skolan har gått ut med en uppmaning till personal, elever och föräldrar att höra av sig om de misstänker symptom som kan hänga ihop med problem med inomhusluften.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd lider personer som vistas i fuktskadade hus mer än normalt av hosta, symptom i näsan, andningsbesvär, infektioner i luftvägarna. Astmatiska besvär förvärras också ofta i fuktskadade byggnader.

S:t Karins svenska skola har 144 elever och 14 anställda.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland