Hoppa till huvudinnehåll

USA ber Finland om hjälp i kampen mot IS

Amerikansk flygoperation i Persiska viken.
Amerikansk flygoperation i Persiska viken. Bild: EPA/DOD/US NAVY/JOSHUA CARD flotta

USA ber Finland om hjälp i kampen mot terrororganisationen IS.

En förfrågan uppges ha kommit via amerikanska ambassaden i Helsingfors. Timo Kantola vid Utrikesministeriet bekräftar uppgiften.

- Hjälpförfrågan gäller Syrien och Irak samt den koalition som är riktad mot IS.

Enligt svenska medier har en liknande förfrågan också gått till Sverige och Norge.

Finland har hittills skickat fredsbevarare till norra Irak där de ska utbilda kurdiska Peshmerga-trupper som kämpar mot islamiska staten IS.

Kampen mot terrororganisation IS har intensifierats efter attentaten i Paris. USA:s president Barack Obama sade nyligen att målet är att förgöra IS.

USA vill effektivera samarbetet i kampen mot terrorismen

USA:s begäran om hjälp i kampen mot IS pekar på att USA - nu speciellt efter de förödande attackerna i San Bernardino Kalifornien - med större energi vill gå in för att bygga upp ett effektivare system för bekämpandet av terrorism, bedömer Mika Aaltola vid Utrikespolitiska institutet.

USA har bekämpat IS i ungefär ett år med en stor koalition som stöd. Nu efterlyser USA helt klart en större och effektivare insats från andra länder samt ett fördjupat samarbete.

Och det handlar inte om att hjälpa enbart USA. Det är fråga om en stor internationell uppgift och det ingår ungefär sextio länder i koalitionen där varje land har deltagit på lite olika sätt. Under senare tid har till exempel Storbritannien och Frankrike redan effektiverat sin verksamhet, konstaterar Mika Aaltola.

Läs också