Hoppa till huvudinnehåll

FN:s flyktingkommissionär - EU har misskött flyktingpolitiken

Det finns en verklig risk att asylsystemen i EU-länderna kollapsar, bedömer FN:s flyktingkommissionär Antonio Guterres, som var på Helsingforsbesök på onsdagen i samband med att Finland firar 60 år i FN. Samtidigt berömmer Antonio Guterres Finlands flyktingmottagande men varnar för den allt mer restriktiva finska flyktingpolitiken.

Flyktingsituationen hade inte blivit lika akut som den är i dag om EU hade tagit sitt ansvar och skött flyktingpolitiken rätt redan från början, säger Guterres.

Antonio Guterres är Portugals tidigare premiärminister. I dag leder han en av världens främsta humanitära organisationer, FN:s flyktingorgan UNHCR, som har vunnit Nobels fredspris två gånger.

Presskonferensen i Finlandiahuset med utrikesminister Timo Soini (Sannf.) och flyktingkommissionären gick i positiv anda, även om diskussionerna dem emellan handlade om en flyktingkris som bara förvärrats under årens gång.

- När jag började som flyktingkommissionär för tio år sedan hjälpte vi en miljon människor att återvända till sina hem. Förra året hjälpte vi bara 124 000. Det här visar att världen har mist sin förmåga att förebygga konflikter, säger Guterres.

Soini är hoppfull

Timo Soini säger sig i alla fall vara hoppfull inför att lösa flyktingkrisen.

- Vi såg också en gnutta hopp. Situationen är svår men det finns alltid möjligheter, säger Soini.

Frågan är då vad Guterres anser om Finlands sätt att hantera flyktingpolitiken.

- Finlands flyktingmottagande har varit absolut enastående. Inte bara myndigheternas arbete utan också det civila samhällets insats, så som Röda Korset och volontärerna, säger Guterres.

Han fortsätter med att i nästa andetag varna för riskerna med att föra en allt mer restriktiv asylpolitik i Finland. Guterres hänvisar till de nya asylregler som den finska regeringen har förberett för att få flyktingsituationen under kontroll.

Enligt Guterres är inte lösningen på flyktingkrisen att försämra asylsystemen i de länder som redan har de bästa systemen. Lösningen är i stället att förbättra asylsystemen i de länder där de är dåliga, så att fler länder kan avlasta flyktingmottagandet.

I dag pressas ett fåtal länder att bära allt ansvar i flyktingpolitiken, medan andra länder rentvår sina händer.

- Lösningen är att förbättra asylsystemet i de länder som har de sämsta systemen, så att de länderna också kan börja ta sin del av ansvaret, säger Guterres.

"Antalet flyktingar är inte ett problem"

I Tyskland har närmare en miljon människor registrerat sig som asylsökande hittills i år. Frågan är hur mycket av flyktingbördan Europa klarar av att hantera.

Enligt Guterres är inte det stora antalet flyktingar det verkliga problemet för EU, utan snarare sättet vi har skött - eller misskött - flyktingmottagandet.

Om EU skulle ha skött flyktingfrågan på ett organiserat sätt och om alla medlemsländer skulle ha tagit sitt ansvar från början, hade flyktingsituationen varit fullständigt hanterbar, anser Guterres.

Han nämner Finland som exempel. Om alla de 700 000 flyktingar skulle ha fördelats proportionerligt mellan EU-medlemsländerna och enligt befolkningsmängd skulle Finlands lott ha blivit 6 000 flyktingar.

- Det skulle vara fullkomligt hanterbart. Om flyktingarna skulle komma lite åt gången med flygplan till Helsingfors flygfält skulle det inte skapat några problem eller några reaktioner alls, säger Guterres.

Eftersom EU har misskött flyktingpolitiken har den blivit mer akut än nödvändigt, anser Guterres. På tv ser det ut som om Europa invaderas av flyktingar och det gör i sin tur att människor blir rädda för att ta emot dem.

- Alla blir rädda för att flyktingarna kommer hit där vi är. Det är ju klart att om vi hanterar saker så här så får man människor att lida. Man skapar panik i många områden av kontinenten. Man börjar pressa bara ett visst antal länder, medan de andra länderna rentvår sina händer som om det inte vore deras problem.

Läs också