Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors campingoas kan tvingas flytta

campingplats
I Rastböle samsas karavanare, tältare och de som bor i stugor. Har man inte husbil, kommer man enkelt med metro. Stationen ligger bara ett stenkast från campingen. campingplats Bild: YLE/ Rose-Marie Sundström rastböle camping

Huvudstadsregionens största campingplats kan flytta från Rastböle till Nybondas och bli bara hälften så stor.

- Vi har öppet året runt. Här finns karavanare och tältare och så har vi tjugotvå stugor som folk bor i, berättar Terhi Paarnio som chefar för campingen i Rastböle i Nordsjö.

Terhi Paarnio är chef för Rastböle camping som kanske måste flytta snart.
Miljön vid Rastböle camping är urban. Havet och naturen ligger ändå alldeles intill. Om campingen flyttar kommer Terhi Paarnio att sörja den förlorade metroförbindelsen. Terhi Paarnio är chef för Rastböle camping som kanske måste flytta snart. Bild: Yle/Johanna Minkkinen terhi paarnio

När Yle Huvudstadsregionen är på plats syns en hel by av husvagnar och ett ensam tält bland höstlöven. Om fastighetskontorets planer går igenom finns här i framtiden inga tält eller stugor, i stället har den stora attraktiva tomten gjorts om till bostadsområden.

- Det enda vi vet nu är att det har gjorts ett förslag och att planerigen är i gång, säger Paarnio.

Det viktigaste för oss är metron som ligger ett stenkast bort. De som bor här har alla berömt läget och kollektivtrafiken.― Terhi Paarnio

- Flytten väcker tankar. Hur flyttar man en hel camping och hur ska allting fungera?

Camping utan metro

Det är fastighetskontoret som föreslår att staden bygger bostäder vid stranden i Rastböle. I förslaget till ny generalplan finns bostadsområdet inritat, medan campingen skulle få flytta till Nybondas i Nordsjö. Den nya campingen skulle bara vara hälften så stor som den i Rastböle. Förbindelserna till den nya campingen skulle vara betydligt sämre.

Campingen drar in ungefär åtta miljoner euro per år.― Terhi Paarnio

- Det här är en helt fantastisk miljö. Det viktigaste för oss är metron som ligger ett stenkast bort. De som bor här har alla berömt läget och kollektivtrafiken.

Enligt Terhi Paarnio är campingen i Rastböle betydelsefull för turismen i Helsingfors.

- Ungefär hälften av våra kunder kommer från utlandet. Campingen drar in ungefär åtta miljoner euro per år. Så den är väldigt viktig för Helsingfors.