Hoppa till huvudinnehåll

Malinen om rasismdebatten: ”Vi kan prata om svarta och vita”

Moshtagh Yaghoubi, U21-landslaget, september 2015.
Moshtagh Yaghoubi har burit kaptensbindeln i Finlands U21-landslag. Moshtagh Yaghoubi, U21-landslaget, september 2015. Bild: Lehtikuva yaghoubi

Moshtagh Yaghoubis kommentarer om en ökande rasism i Finland har väckt mycket diskussion under det senaste dygnet.

Yaghoubi, som flyttade till Finland från Afghanistan 2006, konstaterade igår att han frågar sig om han verkligen vill bära de blåvita färgerna i framtiden. Orsaken är rasismen han fått utstå, och som ökat i utsträckning på sistone.

Uttalandet har diskuterats flitigt bland annat på Yle Sportens webbplats. Nu yttrar sig Juha Malinen, som varit Yaghoubis tränare i ligalaget RoPS.

– Rasism måste fördömas totalt inom idrotten. Alla som verkar inom idrott måste ändå förstå att det är frågan om ett spel. Anhängarna försöker inverka på motståndarna och då slår det över ibland.

– Det ska fördömas, då det går över till rasism. Då har man gått över gränsen, säger Malinen till Yle Urheilu.

”Bästa medicinen är tystnad”

Malinen menar att rasismen inom idrotten i Finland trots allt är mindre än på många andra ställen ute i världen. Själv ger han rådet att slå dövörat till.

Juha Malinen, RoPS, 2014.
Juha Malinen har inte noterat någon rasism i RoPS. Juha Malinen, RoPS, 2014. Bild: Yle/Antti Koivukangas malinen

– ”Mosas” motreaktion var ganska kraftig. Det bästa sättet att reagera på påhoppen är tystnad, och att ge bilden, att de inte påverkar självkänslan. Men det finns en gräns, det förstår jag, säger Malinen.

– Jag hoppas att framför allt spelare med invandrarbakgrund försöker förstå att åsikterna som de här människorna slänger ur sig inte är världens viktigaste.

Uppdelade i grupper på RoPS-träningar

Malinen betonar att det här inte handlar om ett fotbollsproblem, utan ett problem som nationen Finland har. I RoPS har man inte haft några problem med rasism, intygar tränaren.

– Vi kan prata om svarta och vita. Man ska inte börja dölja de här sakerna, konstaterar Juha Malinen.

– Ibland delar vi upp svarta och vita i olika grupper på träningar, och sedan får de tävla mot varandra. Det är helt strålande och ingen pratar nånting om rasism.

Läs också