Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionen säkrade majoritet i Venezuela

Oppositionsledaren Henrique Capriles efter parlamentsvalet  i Venezuela i december 2015.
Oppositionsledaren Henrique Capriles. Oppositionsledaren Henrique Capriles efter parlamentsvalet i Venezuela i december 2015. Bild: EPA/MIGUEL GUTIERREZ val i venzeula

Oppositionen har vunnit två tredjedelar av platserna i parlamentet efter söndagens parlamentsval i Venezuela. 112 av 167 platser går till oppositionen, bekräftade valmyndigheterna.

Valresultatet är det sämsta för den rörelse som grundades av Hugo Chavez i slutet av 1990-talet och som styrt landet sedan dess.

Det innebär att oppositionen får makten att utropa folkomröstning, ändra författningen, byta ut höga domare och utmana president Nicolas Maduro.

Oppositionsledaren Jésus Torrealba sade ändå att försoning och att få landets ekonomi på fötter kommer först på dagordningen.

Landet i ekonomisk kris

Oljelandet Venezuela har de senaste åren varit utsatt för en ekonomisk kris. Landets BNP har minskat med tio procent i år.

- Det finns allvarliga brister då det kommer till tillgången till mat på många håll i landet, sade Torrealba efter att valresultatet säkerställts.

President Nicolas Maduro har betecknat läget som ekonomisk krigföring från oppositionens sida, men han har också uppmanat sina anhängare attt respektera valresultatet.

Busschauffören Nicolas Maduro handplockades av Hugo Chavez till sin efterträdare. Chavez dog år 2013 och samtidigt ställdes hans ideologiska projekt ”Chavismo” inför utmaningar om hur det skulle klara sig i en tid efter Chavez.

Följande presidentval i Venezuela går av stapeln år 2019.

Läs också