Hoppa till huvudinnehåll

Två män döms för grov utpressning av Valio och Fazer

mjölk
Männen utpressade Valio genom att förstöra mjölk i en affär i Helsingfors. mjölk Bild: Yle rödmjölk

Två män dömdes på onsdagen i Helsingfors tingsrätt för grov utpressning och försök till grov utpressning. Valio och Fazer var målsägande i fallet.

Hur de båda männen har utpressat mejeriföretaget Valio och livsmedelskoncernen Fazer är till största delen oklart. Alla rättegångsdokument har hemligstämplats i 25 år. Det motiveras med affärshemligheter.

Enligt uppgifter i Ilta-Sanomat har utpressningen att göra med skadegörelse av mjölkpaket i en affär i Haga i Helsingfors. Yle Huvudstadsregionen rapporterade om skadegörelsen tidigare under hösten. Valio meddelade då att det kan vara hälsovådligt att dricka av mjölken.

IS skriver att Valio fick ett meddelande om utpressning innan skadegörelsen i affären i Haga upptäcktes. Hur Fazer har utpressats är inte känt.

Allvarliga hot och strävan efter ekonomisk förmån

Domen motiveras delvis med att männen har erkänt och delvis med bevis mot männen. Utpressningen ses som grov eftersom männen har hotat med allvarliga brott. Den ekonomiska förmånen som männen har strävat efter har varit stor. Utpressningen ska också i sin helhet ses som grov eftersom det handlar om planerade gärningar och allvarliga hot.

Den ena mannen döms till ovillkorligt fängelse i två år och sex månader och kommer att vara fortsatt häktad. Den andra döms till ovillkorligt fängelse i ett år och tio månader.

Båda männen ska också ersätta Valio och Fazer med de summor som bolagen har krävt. För Valios del är summan drygt 7 400 euro och för Fazers del 1 000 euro.

Männen åtalades också för grov misshandel, men det åtalet förkastades av rätten. Det motiveras med att den misstänkta misshandeln inte har varit avsiktlig.

Läs också