Hoppa till huvudinnehåll

Australisk polis griper 15 årig pojke misstänkt för terrorism

Polistillslag har förhindrat flera planerade terrordåd i år i Australien
Polistillslag har förhindrat flera planerade terrordåd i år i Australien, enligt myndigheterna Polistillslag har förhindrat flera planerade terrordåd i år i Australien Bild: EPA/TRACEY NEARMY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT polistillslag

Polis i Australien har gripit en 20-årig man och en 15-årig pojke som misstänks ha planerat terrordåd. De två och tre andra unga män åtalas för terrorrelaterade brott.

De två som greps i ett tillslag i Sydney tidigt i morse, kommer att åtalas för förberedelse till terrorbrott.

Polisen misstänker att de gripna planerade terrordåd mot slumpvis valda offer och mot ämbetsverk i Sydney, särskilt den federala polisens högkvarter i staden.

Tre andra män i tjugoårsåldern som hade gripits tidigare, åtalades samtidigt för terrorrelaterade brott.

- Det är störande att vi fortsättningsvis måste handskas med barn i den här omgivningen, säger vicepolichefen Catherine Burn i delstaten New South Wales.

- Att ställa en femtonåring inför rätta misstänkt för allvarliga brott som kan leda till livstidsstraff, visar vilka problem vi ställs mot tillade Burns.

Terrorhotet på högsta nivån

Australien höjde nivån för terrorhot till den högsta nivån för drygt ett år sedan, då den konservativa regeringen drev igenom nya, stränga säkerhetslagar.

Under det senaste året har minst sex terrordåd förhindrats i Australien, enligt myndigheterna.

Det färskaste fallet var i oktober då fyra personer greps i anslutning till mordet på en bokförare i polisens administration.

Mordet begicks av en femtonårig pojke som dödades i en eldstrid med polisen.