Hoppa till huvudinnehåll

Camilla gör konst av kork

Vi är flera än bara tjuren Ferdinand som uppskattar kork. Ett material som nu finns i många tjocklekar och färgskalor och enkla att hantera med både sax och kniv. Istället för att själv sitta under korkeken skapar jag en egen liten skog.

Du behöver:

  • tunna korkblad (finns att köpa i rulle eller i häfte)
  • universallim
  • sax
  • blyerts
  • tavelram
  • träfigurer (jag använde mig av utsågade ekorrar, finns att köpa i hobbyaffärer)
  • akrylfärg
  • penslar
  • metalllinjal
  • tavelram och tavelbotten/baksida
  • Förutom korken ska även själva ramen vara en del av bildvärlden. Börja därför med att måla dina trädjur och ramen i samma kulör. Låt torka.

    Medan de målade delarna torkar är det dags att ta itu med korken. Skär/klipp till kork som täcker tavelramens baksida. Jag använde mig av naturfärgad kork som bas för tavlan. Använder du en ram som inte längre har en botten, så är det bra att skära till en ny av tjockare kartong i samma mått som ramen.

    Pensla lim på ramens baksida. Placera korken ovanpå kant i kant. Pressa fast korken. Den kommer antagligen att försöka rulla upp och lossna från skivan, så sätt gärna en tyngd ovanpå medan det torkar.

    Använd en pappersmall och klipp ut en likbent triangel. Rita av mallen på grönfärgad kork. Beräkna ungefär hur många ”triangelträd” du kommer att behöva. Upprepa formen tills du har tillräckligt många.

    Tringlarna kommer att skapa illusionen av skog. Nertill kommer en rektangel av turkosfärgad kork med en ojämn riven kant och bildar själva havet. Skog och hav är det som tavlan föreställer. Ifall det är någon som kan tänkas missa det så är det bra att vara tydlig. Dags för bokstäver!

    Skär ut bokstäverna till ”skog & hav". Använd en utprintad text som hjälp.

    Limma fast alla delar inklusive de båda ekorrarna. Placera korktavlan i ramen och så upp på väggen!

    Mat och fritid

    Bläddra bland innehållet

    Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

    • Framtiden blir grå och fylld med luft

      "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

      När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

    • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

      Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

      Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

    • Odla själv så vet du vad du äter

      Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

      Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

    • Odling för nybörjaren

      Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

      Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

    • Bygg en gärdesgård i gammal stil

      Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

      Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

    • Evira: Ät högst två matskedar frön per dag

      Fröna samlar i sig tungmetaller, visar Eviras undersökning.

      Frön från oljeväxter är en nyttig källa till omättade fetter och kostfiber. Men fröna kan också innehålla tungmetaller enligt Livsmedelssäkerhetsverket, som kommer med nya strikta frörekommendationer.

    • Sumpmarksträdgård

      Skapa en egen sumpmark i trädgården.

      Sumpmarksväxter är en växtgrupp som idag är rätt okänd för många. Till växtgruppen hör ett stort antal kända perenner, t.ex iris som vi idag odlar i våra vanliga rabatter. Men hit hör också en hel del spännande och mindre kända växter, en del förekommer också i vilt tillstånd hos oss som t.ex. kabbeleka, missne, blåsäv och vattenklöver.

    • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

      Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

      Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

    • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

      Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

      Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

    • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

      Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

      Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

    • Micke Björklunds finska gröt blev succé

      Miche Björklund kokar gröt på finska

      Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

    • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

      Klarade sig Micke Björklund på närmat?

      Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

    • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

      Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

      I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

    Nyligen publicerat - Mat och fritid