Hoppa till huvudinnehåll

Camilla gör konst av kork

Vi är flera än bara tjuren Ferdinand som uppskattar kork. Ett material som nu finns i många tjocklekar och färgskalor och enkla att hantera med både sax och kniv. Istället för att själv sitta under korkeken skapar jag en egen liten skog.

Du behöver:

  • tunna korkblad (finns att köpa i rulle eller i häfte)
  • universallim
  • sax
  • blyerts
  • tavelram
  • träfigurer (jag använde mig av utsågade ekorrar, finns att köpa i hobbyaffärer)
  • akrylfärg
  • penslar
  • metalllinjal
  • tavelram och tavelbotten/baksida
  • Förutom korken ska även själva ramen vara en del av bildvärlden. Börja därför med att måla dina trädjur och ramen i samma kulör. Låt torka.

    Medan de målade delarna torkar är det dags att ta itu med korken. Skär/klipp till kork som täcker tavelramens baksida. Jag använde mig av naturfärgad kork som bas för tavlan. Använder du en ram som inte längre har en botten, så är det bra att skära till en ny av tjockare kartong i samma mått som ramen.

    Pensla lim på ramens baksida. Placera korken ovanpå kant i kant. Pressa fast korken. Den kommer antagligen att försöka rulla upp och lossna från skivan, så sätt gärna en tyngd ovanpå medan det torkar.

    Använd en pappersmall och klipp ut en likbent triangel. Rita av mallen på grönfärgad kork. Beräkna ungefär hur många ”triangelträd” du kommer att behöva. Upprepa formen tills du har tillräckligt många.

    Tringlarna kommer att skapa illusionen av skog. Nertill kommer en rektangel av turkosfärgad kork med en ojämn riven kant och bildar själva havet. Skog och hav är det som tavlan föreställer. Ifall det är någon som kan tänkas missa det så är det bra att vara tydlig. Dags för bokstäver!

    Skär ut bokstäverna till ”skog & hav". Använd en utprintad text som hjälp.

    Limma fast alla delar inklusive de båda ekorrarna. Placera korktavlan i ramen och så upp på väggen!

    • Frauke Petry lämnar sitt parti

      Går efter konflikter med partiets radiakal falang.

      Det tyska högerpopulistpartiet AfD:s ordförande Frauke Petry meddelade på tisdagen att hon lämnar partiet.

    • Balkonger kan vara en brandrisk

      Brand på balkong upptäcks inte alltid så snabbt.

      Balkonger är riskfaktorer i våningshus när det gäller brand. Balkongerna är ofta inredda och inglasade och i värsta fall får branden härja en god stund innan den upptäcks.

    • HS: Konstnären Carolus Enckell har avlidit

      Enckell blev 72 år.

      Bildkonstnären Carolus Enckell har avlidit efter en långvarig sjukdom, 72 år gammal. Enckell är mest känd för sina abstrakta målningar och för sina essäer.

    Mat och fritid

    Bläddra bland innehållet

    Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

    • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

      Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

      Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

    • En tripod står alltid stadigt

      En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

      En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

    • Svävande stenar

      Stenar i lera svävar bättre!

      Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

    • Stjärna av vass

      Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

      Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

    • Ketchup - såsernas sås

      "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

      Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

    • Senap - en exklusiv krydda

      om senap

      Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

    • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

      Marije Vogelzang är världens första eating designer.

      Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

    • Framtiden blir grå och fylld med luft

      "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

      När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

    • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

      Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

      Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

    • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

      Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

      Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

    • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

      Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

      Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

    Nyligen publicerat - Mat och fritid