Hoppa till huvudinnehåll

Camilla gör konst av kork

Vi är flera än bara tjuren Ferdinand som uppskattar kork. Ett material som nu finns i många tjocklekar och färgskalor och enkla att hantera med både sax och kniv. Istället för att själv sitta under korkeken skapar jag en egen liten skog.

Du behöver:

  • tunna korkblad (finns att köpa i rulle eller i häfte)
  • universallim
  • sax
  • blyerts
  • tavelram
  • träfigurer (jag använde mig av utsågade ekorrar, finns att köpa i hobbyaffärer)
  • akrylfärg
  • penslar
  • metalllinjal
  • tavelram och tavelbotten/baksida
  • Förutom korken ska även själva ramen vara en del av bildvärlden. Börja därför med att måla dina trädjur och ramen i samma kulör. Låt torka.

    Medan de målade delarna torkar är det dags att ta itu med korken. Skär/klipp till kork som täcker tavelramens baksida. Jag använde mig av naturfärgad kork som bas för tavlan. Använder du en ram som inte längre har en botten, så är det bra att skära till en ny av tjockare kartong i samma mått som ramen.

    Pensla lim på ramens baksida. Placera korken ovanpå kant i kant. Pressa fast korken. Den kommer antagligen att försöka rulla upp och lossna från skivan, så sätt gärna en tyngd ovanpå medan det torkar.

    Använd en pappersmall och klipp ut en likbent triangel. Rita av mallen på grönfärgad kork. Beräkna ungefär hur många ”triangelträd” du kommer att behöva. Upprepa formen tills du har tillräckligt många.

    Tringlarna kommer att skapa illusionen av skog. Nertill kommer en rektangel av turkosfärgad kork med en ojämn riven kant och bildar själva havet. Skog och hav är det som tavlan föreställer. Ifall det är någon som kan tänkas missa det så är det bra att vara tydlig. Dags för bokstäver!

    Skär ut bokstäverna till ”skog & hav". Använd en utprintad text som hjälp.

    Limma fast alla delar inklusive de båda ekorrarna. Placera korktavlan i ramen och så upp på väggen!

    Strömsö

    Bilder på Instagram

    Vi i rutan

    • Camilla Forsén-Ström

      Camilla Forsén-Ström

      Konstexpert
    • Elin Skagersten-Ström.

      Elin Skagersten-Ström

      Redaktör

      Programledare för Strömsö.

    • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

      Jonas Sundström

      Programvärd och redaktör

      Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

    • Jim Björni

      Jim Björni

      Redaktör
    • Lee Esselström

      Lee Esselström

      Redaktör

      Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

    • Owe Salmela.

      Owe Salmela

      Florist
    • Örtexpert Alexandra De Paoli

      Alexandra De Paoli

      Örtterapeut

      Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

    • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

      Anders Samuelsson

      Kock

      Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

    Nyligen publicerat - Strömsö

    • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

      Den här versionen är dessutom glutenfri.

      Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

    • Femte veckomenyn – Vegval

      Era bästa vegetariska vardagsrätter.

      Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

    • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

      Min fyraårings favoritsoppa.

      Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

    • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

      En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

      Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

    • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

      Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

      Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

    • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

      En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

      Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

    • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

      Så tar du tillvara vitkål och kålrot

      Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

    • Baka lökpaj med franska influenser

      En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

      Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaft

    • Fjärde veckomenyn – Vegval

      Era bästa vegetariska vardagsrätter.

      Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

    • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

      Proteinerna får du på köpet.

      Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.