Hoppa till huvudinnehåll

Camilla gör konst av kork

Vi är flera än bara tjuren Ferdinand som uppskattar kork. Ett material som nu finns i många tjocklekar och färgskalor och enkla att hantera med både sax och kniv. Istället för att själv sitta under korkeken skapar jag en egen liten skog.

Du behöver:

  • tunna korkblad (finns att köpa i rulle eller i häfte)
  • universallim
  • sax
  • blyerts
  • tavelram
  • träfigurer (jag använde mig av utsågade ekorrar, finns att köpa i hobbyaffärer)
  • akrylfärg
  • penslar
  • metalllinjal
  • tavelram och tavelbotten/baksida
  • Förutom korken ska även själva ramen vara en del av bildvärlden. Börja därför med att måla dina trädjur och ramen i samma kulör. Låt torka.

    Medan de målade delarna torkar är det dags att ta itu med korken. Skär/klipp till kork som täcker tavelramens baksida. Jag använde mig av naturfärgad kork som bas för tavlan. Använder du en ram som inte längre har en botten, så är det bra att skära till en ny av tjockare kartong i samma mått som ramen.

    Pensla lim på ramens baksida. Placera korken ovanpå kant i kant. Pressa fast korken. Den kommer antagligen att försöka rulla upp och lossna från skivan, så sätt gärna en tyngd ovanpå medan det torkar.

    Använd en pappersmall och klipp ut en likbent triangel. Rita av mallen på grönfärgad kork. Beräkna ungefär hur många ”triangelträd” du kommer att behöva. Upprepa formen tills du har tillräckligt många.

    Tringlarna kommer att skapa illusionen av skog. Nertill kommer en rektangel av turkosfärgad kork med en ojämn riven kant och bildar själva havet. Skog och hav är det som tavlan föreställer. Ifall det är någon som kan tänkas missa det så är det bra att vara tydlig. Dags för bokstäver!

    Skär ut bokstäverna till ”skog & hav". Använd en utprintad text som hjälp.

    Limma fast alla delar inklusive de båda ekorrarna. Placera korktavlan i ramen och så upp på väggen!

    Mat och fritid

    Bläddra bland innehållet

    Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

    • Söt saffransfocaccia

      Mjuk och saftig inuti med frasig och knaprig yta.

      Mjuk och saftig inuti med frasig och knaprig yta av penslingen. Det är fettet som gör den här saffransfocaccian saftig så välj gärna en så fet kvarg som möjligt. Punsch och saffran matchar bra så låt russinen dra så länge som möjligt, gärna ett dygn.

    • Alternativ till julbordet

      Alternativ till det traditionella julbordet

      Vårt traditionella, finländska julbord är faktiskt inte äldre än ca 130 år. Det var först mot slutet av 1800-talet som vi började duka upp skinka och lådor, inlagd sill och charkuterier, rosoll och dekorerade pepparkakor. Julbordet har alltid varit i ständig förändring och här ger vi några alternativ som borde glädja såväl traditionalisten som modernisten.

    • Fixa egna mönster på ljus

      Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

      Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

    • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

      Marije Vogelzang är världens första eating designer.

      Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

    • Framtiden blir grå och fylld med luft

      "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

      När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

    • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

      Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

      Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

    • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

      Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

      Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

    • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

      Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

      Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

    Nyligen publicerat - Mat och fritid

    • Nu kan alla mysa vid egen brasa - gör en låtsaskamin

      Lee och Jim gör en gjutjärnskamin av skräp på skoj.

      Lee och Jim bygger en låtsaskamin som ser ut som en riktig gjutjärnskamin. Den är gjord av sådant de flesta kallar skräp. En ljusslinga istället för eld gör kaminen lättplacerad.

    • Strömsös söta julpudding

      Årets julkaka som du kan göra redan nu!

      Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

    • Salttryfflar till glöggen

      Ett enkelt och gott tilltugg.

      Munsbitstora bollar med korinter och nötter om du på blåmögelost till glöggen är trötter. Det här behöver du: 300 g getost, gärna en smuligare sort 100 g korinter 100 g pistage och cashewnötter 200 g pepparkakor kakao Gör så här: Mortla pepparkakorna och finhacka nötterna. Blanda rumstempererad getost med russin och nötter.

    • Mjukgörande bivaxolja

      Busenkelt att göra själv!

      Ute i kylan i isande vind, ta olja, en klick, som skydd för din kind.

    • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

      Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

      Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

    • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

      Snacks för oväntat besök.

      Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

    • Fixa egna mönster på ljus

      Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

      Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

    • "Luciatiden öppnade mina ögon"

      Heidi Björstäkt var Finlands Lucia 1997.

      Under november är både Folkhälsans luciainsamling och röstningen om Finlands lucia 2017 i full gång. Vi frågade några tidigare lucior hur de minns sin tid som Finlands lucia.

    • Utmaning: Dejta så mycket som möjligt

      Hur gick det då Michaela von Kügelgen testade powerdejting?

      Singlarna blir bara fler och fler i hela västvärlden, och här i Finland lever en miljon ensamma. Studier visar ändå att så gott som alla skulle vilja hitta någon att dela sitt liv med. En av dem är författaren och bloggaren Michaela von Kügelgen, som därför utmanade sig själv med att powerdejta under en vecka.