Hoppa till huvudinnehåll

Den blyga samurajen - pojkdrömmen som yrke

När Antti Silvennoinen var en liten pojke drömde han, som så många andra barn som vuxit upp med Jackie Chans filmer, om att bli ninja eller samuraj. De flesta andra ger ändå upp den drömmen i något skede. Men inte Antti.

Idag är han ninja på heltid - eller åtminstone en av Europas bästa pekingoperaproffs. Lasso ger ett smakprov av Silvennoinens kommande föreställning om den oövervinneliga samurajen Mushahi.

Som barn var kampsporter ett sätt för Antti Silvennoinen att övervinna sin egen osäkerhet. Att vara blyg kändes inte som en önskad egenskap, framförallt inte bland pojkar, och att behärska stridsrörelserna till precision hjälpte honom att glömma blygheten.

Senare började han studera teater och åkte så småningom till Kina för att specialisera sej på den anrika scenkonstformen pekingopera (som också Jackie Chan studerat!). Silvennoinen har grundat Wusheng Company, Europas första professionella pekingoperagrupp, där han som konstnärlig ledare kombinerar den traditionella konstformen med inslag av finsk kultur.

I januari är gruppen aktuell med föreställningen Musashi - Miekan tie, som baserar sej på De fem ringarnas bok, skriven av samurajen Miyamoto Musashi kring år 1645. Det är en slags handbok för samurajens hårda liv, förklarar Silvennoinen. Musashi var en legend som vann över 60 dueller under sitt livstid, utan att nånsin bli sårad.

I Musashi - Miekan tie kombinerar Silvennoinen den japanska samurajestetiken med kinesisk pekingopera och finsk heavy metal.

- I mötet mellan kampsport och teater uppstår en magi som fascinerar mej, säger Silvennoinen.

På scenen ser vi Ville Seivo, Jakob Johansson och Valter Sui. Silvennoinen menar att han uttrycklkigen vill undersöka vilken slags energi som skapas i en arbetsgrupp bestående endast av killar. Men kampsporter är på inget sätt bara pojkarnas grej, påpekar han.

Och blygheten, den har inte försvunnit. Tvärtom.

- De flesta av mina vänner som är skittuffa på scenen är väldigt blyga privat. Också jag, säger han.

Wusheng Companys tvåspråkiga föreställning Musashi - miekan tie har premiär i januari på WHS Teatteri Union i Helsingfors. Regi och koreografi: Antti Silvennoinen.

Kulturprogrammet Lasso handlar den här veckan om POJKAR.

Mer från programmet

Läs också