Hoppa till huvudinnehåll

En riktig vinter är drömjulklappen för skogsbruket

skogsbruk, lerigt
Det blöta och mjuka föret skapar en hel del problem för virkestransporterna. skogsbruk, lerigt Bild: Yle / Peter Karlberg lerigt

En massa plusgrader och mjuk och blöt mark är långt ifrån idealiska förhållanden för skogsbruk i december. Gallring på mjuka platser är omöjligt och man får i stället fokusera på enbart förnyelseavverkning. En annan utmaning är att kunna transportera det man avverkar, då en del skogsvägar just nu mer liknar leriga rallyvägar.

Fred Nordell är virkesuppköpare för Stora Enso på Kimitoön och i Pargas.

- Det går framåt men det är mycket problematiskt. Man måste välja platserna där man kan lägga maskiner och lastbilar väldigt noga. Det är ett evigt pusslande och man måste vara på platser där det huggs en kal yta. Man ska inte svära, men den senaste månaden har det varit ett jävla pusslande och lite som att gå med en käpp på is och kolla om isen håller.

Fred Nordell har en egen benämning på våra två förmodligen mest omtalade årstider.

- Man ska inte prata om vinter och sommar, utan jag brukar säga att man ska prata om vått och torrt. För under mina 20 år i den här branschen har det varit få gamla hederliga vintrar, så jag skulle nog hellre prata om vått och torrt. Om det skulle vara ett normalt år vädermässigt, som det i och för sig inte har varit på flera år, skulle man kunna gallra. Men nu handlar det i stället bara om förnyelseavverkning. Gallringar på mjuka platser har varit omöjliga att förverkliga, eftersom det har varit så här vått och ingen tjäle. Vi har i stället avverkat så kallade vinterstämplingar under torra somrar.

skogsbruk, fred nordell,
Fred Nordell på kontoret. Just den här dagen är det avverkning i Västankärr i Kimitoöns kommun som gäller. skogsbruk, fred nordell, Bild: Yle / Peter Karlberg fred nordell

Avverkningarna på Kimitoön går i alla fall någorlunda för tillfället, problemet nu är transporten från avverkningsplatsen.

- Nu får man börja vara rädd även för vägarna, då det dagligen kommer vatten och vägarna blir mjuka. Det handlar om tunga lastbilar och vi tvingas hämta grus till vägarna om vi ska kunna få ut något virke från skogarna. Det här lappandet av vägar innebär också mycket extra kostnader.

Fred Nordells julklappsönskemål är inte direkt någon större överraskning.

- Virket har bra åtgång, men man måste också kunna få iväg virket. Snart måste det bli tjäle och riktig vinter för annars blir det mycket så kallade gamla stämplingar på lager. Man får ju hoppas på att norra Finland hjälper oss, för där har det i alla fall sett ut att vara köld. Nu måste vi alla hoppas på att det blir kallt och en fin vinter. Helst inte snö före köld, utan bara köld så att tjälen går ner i marken. Det skulle rädda mycket.

skogsbruk, lerigt,
Skogsväg eller rallyväg? skogsbruk, lerigt, Bild: Yle / Peter Karlberg lerigt
skogsbruk,
Virkestransporterna kräver sin planering i det här vädret skogsbruk, Bild: Yle / Peter Karlberg skogsbruk

Enligt Stora Ensos virkesuppköpare Nordell är läget ändå bättre i Åboland jämfört med i andra delar av Finland.

- Vi har det lite bättre här i kustområdet, för här finns mer bergsbundna och hårdare marker. Det är stora skillnader inom Finland och det är sämre längre in i Finland. Här på Kimitoön klarar vi nog en månad till med ett sådant här före, men samtidigt behöver man också lite hårdare och bättre stämplingar på våren också. Så det är nog lite från hand till mun.

Det mjuka föret innebär också en utmaning för skogsmaskinsförarna.

- De måste anpassa sin körning och planera sina körstråk väldigt noga. Det gäller att hålla sig på de hårdaste platserna, för fast det är bergsbunden mark kan det finnas svackor och då sjunker man, säger Fred Nordell.

Skogsexpert: "Bekymmersamt om det här vädret fortsätter"

Skogsexperten Johnny Sved håller med om att värmen och fuktigheten innebär ett väldigt svårt planeringsläge för de som ska få ut virke från skogen till fabrikerna.

- Projekt skjuts på framtiden och man tvingas göra om sitt avverkningsprogram. Det blir snabba förändringar och man tvingas flytta maskiner snabbare än beräknat. Maskinerna kan också få längre ståtider.

Flera år i rad har det varit varmt och blött på vintrarna. Ett faktum som får konsekvenser både markägare och virkesköpare.

- När markägare har sålt virke har köparen ofta två år på sig att avverka. Förra vintern var varm och blöt och nu kan det bli så igen och då har plötsligt de här två åren löpt ut. De har inte kunna avverka och de har inte fått något betalt för virket. Där blir det då för de markägarna att börja förhandla kring hur man ska gå vidare tillsammans med köparen. Ska man söka om ett nytt köp, eller ska man be om ett förskott på den uppskattade mängden? Eller ska man be om ett större förskott än tidigare?

- Det är bekymmersamt om det här det vädret fortsätter. För det finns redan miljontals kubikmeter i hela landet som inte har kunnat avverkats på grund av det milda vädret. Det finns en reserv sedan två år tillbaka som väntar på att det ska bli en riktig vinter. Det kan i sin tur medföra att man tar större risker för att kunna avverka och sedan kan det visa sig att marken inte bär. Resultatet blir då att vi får körskador i skogen.

Precis som virkesinköparen Fred Nordell har skogsexperten Johnny Sved en kort och koncis julklappsönskning.

- Vi får hoppas på att vi får en riktig vinter. Det behöver vi.


 • Kvinnors pensioner i genomsnitt en femtedel lägre än männens

  Orsakerna ojämställdhet och fördelningen av familjeledighet.

  Brister i jämställdhet på arbetsmarknaden och den ojämna fördelningen av omsorgsansvaret är de största bakomliggande orsakerna till pensionsskillnaderna, visar en ny rapport av Pensionsskyddscentralen.

 • Mannen som möjligen hotade kvinna i Pargas har gripits

  Polisen är förtegen om utredningen.

  Utredningen kring det fall, där en äldre kvinna möjligen hotades med kniv i Pargas fortsätter. Polisen har gripit en person, som möjligen är inblandad i fallet. I det här skedet är polisen mycket förtegen om utredningen.

 • Psykiatrin i Vasa förlorar ytterligare en chef

  Ansvarsområdschefen Pirjo Kumpulainen har sagt upp sig.

  Pirjo Kumpulainen, ansvarsområdschef inom psykiatrin vid Vasa sjukvårdsdistrikt, har sagt upp sig. Enligt chefsöverläkare Christian Kantola ligger det ingen dramatik bakom uppsägningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland