Hoppa till huvudinnehåll

Ingång från tågstationen till flygplatsen öppnar - rulltrapporna saknas

helsingfors-vanda flygplats i maj 2015, terminal 2
Förbindelsen mellan tågstationen och flygplatsen blir helt färdig först nästa år. helsingfors-vanda flygplats i maj 2015, terminal 2 Bild: Yle/Helena von Alfthan helsingfors-vanda flygplats

Den 18 december går det att ta hissen från Ringbanans tågstation till flygplatsen. Rulltrapporna öppnar först senare. Orsaken är att utrymmet där de ska byggas är mycket snävare än entreprenören trott.

Trots att Ringbanan, det vill säga järnvägen från Helsingfors centrum till Helsingfors-Vanda flygplats, öppnade i somras har det inte varit möjligt att ta sig direkt från flygplatsens tågstation till terminalen. Under hela hösten har passagerarna tvingats ta förbindelsebussar eller gå den sista biten.

Den 18 december kommer det här ändå att förändras i och med att två hissar då tas i testbruk.

- När det är lugnare på flygplatsen klarar de båda hissarna av passagerarmängden, men bussarna kommer fortsättningsvis att gå åtminstone till årsskiftet, säger projektchef Juha Kansonen vid Trafikverket.

24 delar som väger 6-7 ton var

Däremot kommer rulltrapporna från flygplatsens tågstation till terminalen att tas i bruk först nästa år.

- Orsaken är att utrymmet där rulltrapporna ska byggas är mycket snävare än entreprenören hade räknat med. De tre rulltrapporna byggs ihop i flera olika delar. Det handlar sammanlagt om 24 olika delar som var och en väger 6-7 ton och som ska byggas ihop under jorden, säger Kansonen.

Han säger att målsättningen är att rulltrapporna är färdiga att tas i bruk i slutet av februari.

Kansonen har tidigare sagt att varje månad som byggarbetet försenas förorsakar tiotusentals euro i tilläggskostnader för trafikverket.

Arbetet utförs av SRV.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen