Hoppa till huvudinnehåll

Kanadas nya premiärminister lovar utreda mystiska kvinnomord

kanadas premiärminister
Justin Trudeau lovade att Kanada ska ta mer ansvar för klimatet under klimattoppmötet i Paris. kanadas premiärminister Bild: EPA/ETIENNE LAURENT Justin Trudeau,trudeau

I Kanada vill den nya premiärministern Justin Trudeau förnya förhållandet till landets ursprungsbefolkning. Han utlyser nu en nationell utredning om över tusen mord på kvinnor som aldrig har klarats upp.

Justin Trudeau har skapat rubriker sedan han tillträdde som premiärminister i oktober. Valet blev slutet på över ett decennium av konservativt styre i Kanada.

Ett av den liberala Trudeaus vallöften var att utreda de mystiska kvinnomorden, något hans företrädare var starkt emot.

Det första som intresserade världspressen var sammansättningen på hans regering. För första gången i landets historia har Kanada lika många kvinnliga som manliga ministrar. Dessutom finns tre sikh-politiker och två aboriginer – Kanadas ursprungsbefolkning - i regeringen.

Fem procent av befolkningen är aboriginer. Trudeau sade att han ville ha en regering som ser ut som Kanada.

När en reporter frågade varför det var så viktigt för honom med könsfördelningen i regeringen svarade han kort:

– För att det är år 2015.

Över tusen mördade kvinnor

Det är den nya ministern med ansvar för ursprungsbefolkningen, Carolyn Bennett, som nu ska planera utredningen om de ouppklarade kvinnomorden.

– Vi kommer att höra familjer till offren och experter och sedan bestämmer vi hur själva utredningen ska se ut, sade ministern.

Att involvera familjemedlemmar i processen är något tidigare utredningar en aning förvånande inte har gjort.

aboriginska kvinnor
Hundratals aboriginkvinnor i Kanada har försvunnit under mystiska omständigheter och aldrig hittats. aboriginska kvinnor Bild: Reuters kvinnomord

Den kanadensiska polisen sade i maj i år att nästan 1 200 aboriginska kvinnor hade mördats eller försvunnit under mystiska omständigheter mellan 1980 och 2012.

Kvinnor från ursprungsbefolkningen löper en fyrfaldig risk att mördas jämfört med andra kanadensiska kvinnor.

Vill försonas med ursprungsbefolkningen

Justin Trudeau säger att han inser att det är ett ambitiöst mål att reparera förhållandet mellan ursprungsbefolkningen och landets ledning.

– Jag är ändå säker på att vi kan och kommer att nå målet om vi samarbetar, säger han.

Hilda Anderson-Pyrz syster mördades år 2011, och hon är försiktigt optimistisk.

– Det känns som om den här regeringen faktiskt lyssnar på vad vårt folk har sagt i flera år nu, säger hon.

Global klimatföregångare

Trudeaus engagemang sträcker sig inte bara till ursprungsfolket i Kanada.

Landet ska börja flyga in syriska flyktingar från Jordanien; målet är att få in 10 000 innan året är slut och 25 000 fram till februari.

Trudeaus hjärta klappar också för miljön.

Under sitt öppningstal på klimatkonferensen i Paris lovade han att Kanada ska ta en ledarroll internationellt när det gäller att få ner de globala utsläppen. Klimatförändringen är en topprioritet för den nya kanadensiska regeringen.

– Kanada är tillbaka, mina goda vänner. Kanada är tillbaka, och är här för att hjälpa till med att få till stånd ett avtal som gör våra barn och barnbarn stolta, sade han i Paris.

Läs också