Hoppa till huvudinnehåll

Östnyländska barn gjorde finurliga gåvor av skräp

Flush and go
Toalettpappershylsor kan användas till allt möjligt. Flush and go Bild: Yle turhake

Östra Nylands avfallsservice utmanade de östnyländska skolorna och daghemmen att komma på lösningar för en sopsnål jul. Kampanjen Fixa en gåva förverkligades i november.

I kampanjen deltog 12 grupper från östra Nyland. Tanken var att minska på avfallsberget genom att göra sina gåvor själv av återvunnet material.

Bland de finurliga gåvotipsen fanns bland annat djurfigurer gjorda av använda färgkritor. Förpackningsmaterial förvandlade de finurliga pysslarna till maracaser, fågelmatningsautomater och minnesspel med olika ljud.

Gamla jeans fick ett nytt liv som vackra kassar, sminkpåsar och grytlappar.

Många kreativa gåvor

– Kampanjen gav upphov till en massa olika gåvotips. Det trevligaste var att många grupper hade funderat på att minimera avfall och återvinna material, säger rådgivare Anna-Leena Mäkelä vid Östra Nylands avfallsservice.

Deltagarna hittade en stor del av pysselmaterialet hemma. Förutom de mer traditionella materialen, som wc-pappershylsor och mjölburkar användes också andra förpackningsmaterial.

Alla gåvoidéer har fotograferats och hittas på Östra Nylands avfallsservice webbplats tillsammans med anvisningar för hur man tillverkar dem.

Kultur och gårdsspel till skolor

De som var med i kampanjen deltog också i ett lotteri. Daghemmet Milli i Sibbo vann barnkultur – föreställningen KURKVAAK! av Nukketeatterikeskus Poiju kommer att underhålla barnen.

Gårdsspelspaket lottades ut åt Isnäs skola i Lovisa och Boxby skola i Sibbo.

Fixa en gåva-kampanjen förverkligades under EWWR-veckan, det vill säga den europeiska veckan för att minska på avfall. Veckan har firats sedan 2009 och Östra Nylands avfallsservice var med för andra gången.