Hoppa till huvudinnehåll

Volontär ville tända moteldar mot främlingsfientlighet

En stor gympasal, kläder och sängkläder r högar på många bord, skor på golvet, tomma papplådor
Kläddonationer på flyktingförläggning i Raseborg. En stor gympasal, kläder och sängkläder r högar på många bord, skor på golvet, tomma papplådor Bild: Yle/ Christoffer Westerlund stor sal

Volontärernas insats har varit helt avgörande för att klara av flyktingsituationen i höst, säger Astrid Nikula, självständig volontär i Österbotten.

Nikula ser Amnestys människorättspris som ett erkännande för alla volontärer som har arbetat med asylsökande.

Volontärarbetet med asylsökande är roligt, belönande men också frustrerande, säger Nikula, vars första volontärprojekt var att dela ut mammalåder i Rumänien i början av 1990-talet.

- Det finns ett behov inom mig, en vilja att hjälpa andra att få det bättre och bidra med min egen instas, säger Nikula.

Astrid Nikula
Astrid Nikula planerar att starta ett allaktivitetshus för asylsökande. Astrid Nikula Bild: AN astrid nikula

Behovet fanns där också i höst, då allt fler asylsökande tog sig till Finland. Hjälpbehovet stärktes av de negativa attityderna mot flyktingar. Nikula säger att hon ville tända moteldar mot främlingsfientliga strömmar.

Belöning och frustration

Arbetet med asylsökande i höst har varit belönande, roligt men också frustrerande, säger Nikula.

- Det har varit belönande för vi har kommit i direkt kontakt med asylsökande och fått en inblick i deras situation.

Frustration har skapats av krav på hjälparbetet. När Nikula med olika lokala samarbetspartners samlade in och delade ut begagnade kläder till asysökande var kravet att all hjälp skulle vara helt gratis. Inga pengar fick byta ägare.

- Den modellen tror jag absolut inte på eftersom den har lett till att människor har hamstrat åt sig kläder och sedan slängt bort en del. Det här har i sin tur gjutit olja på vågorna för flyktingkritiska röster, säger Nikula.

Man hade kunnat undvika situationen med att låta asylsökande betala en symbolisk summa, 50 cent, för ett plagg. Pengarna kunde ha använts för fortsatt verksamhet.

Mer insatser mot rasism

Nikula upprörs över rasismen i Finland och den senaste tidens våld och hot mot flyktingförläggningar.

- Jag blir bara argare och argare. Det stärker mig i min övertygelse om att vi finns till för varandra. Men rasismen och den dolda rasismen skrämmer mig enormt.

Enligt Nikula har regeringen inte sagt tillräckligt tydligt ifrån rasism.

- Jag är mera bekymrad i dag än jag var igår. Viljan att blottlägga de rasistiska tendenserna saknas. Ingen slår näven i bordet och säger att det här tolererar vi inte, säger Nikula.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes