Hoppa till huvudinnehåll

Brottningsmatch i Ukrainas parlament

På fredagen utbröt åter igen ett saftigt slagsmål i Ukrainas parlament. Tiotals parlamentariker lät sig dras in i brottningsmatchen efter att en parlamentariker lyfte premiärministern ur talarstolen.

Fredagens skådespel i Ukrainas parlament inleddes med att parlamentarikern Oleg Barna promenerade upp till talarstolen och räckte en bukett röda rosor till premiärminister Arsenij Jatsenjuk. Barna är en häftig motståndare till Jatsenjuk.

Efter att ha räckt fram buketten tog han ett stadigt grepp om Jatsenjuks midja och skrev, lyfte honom ur talarstolen och försökte bära bort honom.

Ukrainsk parlamentariker lyfter bort premiärminister Jatsenjuk från talarpodiet 11 december 2015
Ukrainsk parlamentariker lyfter bort premiärminister Jatsenjuk från talarpodiet. Ukrainsk parlamentariker lyfter bort premiärminister Jatsenjuk från talarpodiet 11 december 2015 Bild: EPA/ALEKSANDR KOSAREV parlamentet i ukraina

Då rusade andra parlamentariker fram och sedan urartade det hela i ett gruppslagsmål mellan tiotals parlamentariker. Slagsmålet pågick i flera minuter, men ingen ska ha skadats i bråket.

"Barna är impulsiv"

- Parlamentet är ingen cirkus och ingen show, sade Jatsenjuk efter brottningsmatchen. Han uppmanade parlamentarikerna att uppträda mera ansvarsfullt.

En av Barnas partikamrater beklagade det skedda.

- Atmosfären i salen uppviglar psykiskt instabila människor. Barna har tjänat i frontlinjen och därför är han impulsiv, men det här är inget försvar för hans agerande, sade Jurij Lutsenko.

Slagsmål är inte ovanliga i det ukrainska parlamentet. Den västvänliga koalitionen som styr landet består av president Petro Porosjenkos och premiärminister Jatsenjuks olika falanger och ett par mindre grupper. Den är bräcklig.

Oleg Barna tillhör Porosjenkos falang.

Läs också