Hoppa till huvudinnehåll

"Det viktigaste är att lucia har ett gott hjärta"

Fanny Bergvik, Cajsa Blomberg och Amalia Ragnäs.
Fanny Bergvik, Cajsa Blomberg och Amalia Ragnäs. Fanny Bergvik, Cajsa Blomberg och Amalia Ragnäs. Bild: Yle/Kati Enkvist. sydösterbottens lucia 2015

På söndag är det dags. Då ska Sydösterbottens lucia Fanny Bergvik och hennes tärnor sprida ljus och värme runt om i regionen.

Det krävs lite samarbete för att få luciakronan att sitta rätt.

Fanny Bergviks mamma Annika Heikkilä och luciamamma Terés Berglund lägger lite bomull vid tinningarna på Fanny så att kronan inte ska halka av.

Tidigare i veckan har de träffats för att öva sångerna för första gången. Flickorna är lite nervösa men mycket förväntansfulla.

- Det kommer att bli jättespännande och jag tror vi kommer att komma ihåg det här resten av våra liv, säger Bergvik som har blivit vald till Sydösterbottens lucia 2015.

- Ett gott hjärta är det viktigaste hos en lucia, säger Bergvik och tärnorna håller med.

Traditioner kan brytas

Tradition är något som diskuteras mycket när lucia ska väljas. Speciellt hur viktigt eller oviktigt det är att följa dem.

- Vi har givetvis också funderat på det här. Väldigt mycket faktiskt. Det har diskuterats om vi skulle dra lott bland flickorna och även andra alternativ har bollats, säger luciammamma Marina Sved-Roddis.

- Men samtidigt vill vi ju samla in donationer till välgörande ändamål, och de kommer smidigast in genom röstning, tillägger Sved-Roddis.

Traditioner är ändå inget som alltid behöver hållas heliga, anser luciamamman.

- Så här lokalt kan man nog använda fantasin och testa på olika saker.

Du kan skicka in eller dela dina egna luciabilder. Använd #finlandslucia på Instagram eller Twitter. Du kan också skicka in dina bilder till katarina.enkvist@yle.fi.

Genom att skicka egna bilder till Yle så ger du oss rätten att använda, dela och vid behov modifiera dina bilder i Yles tjänster. Skicka endast bilder som du själv har tagit. Om bilderna är tagna i privata situationer, bör du ha tillstånd av människorna som syns på bilden.

Utseendet ska inte spela roll

Lucia och hennes tärnor har också funderat på det här.

- Det finns så många regler om hur en lucia ska se ut. Det spelar ingen roll. Många tycker att lucia ska vara lång. Det har ju ingen betydelse överhuvudtaget, säger Amalia Ragnäs som är luciatärna.

- Det viktigaste är att man har ett gott hjärta, och faktiskt kunna sprida den där glädjen och värmen, säger Bergvik.

Flickorna i årets luciafölje är i 15-16 årsåldern och har känt varandra sedan de var små.

- Det finns ingen som är ledsen eller arg över att de inte blev vald till lucia, säger Cajsa Blomberg.

- Men visst skulle det vara roligt att bli Finlands lucia någon dag, säger Blomberg. Bergvik och Ragnäs håller med.

Fusk är tillåtet

Att vara med i ett luciatåg kräver att man lär sig en hel del sånger. Både på svenska och finska. Men utantill behöver låttexterna inte sitta.

På ljusmanschetten finns mänligen sångtexerna fastlimmade.

- Det är nog okej att fuska lite, säger Fanny Bergvik.

- Hellre det än att man tappar bort sig mitt i.

Luciakronen och stearinljusen kommer att släckas ibland.

- Vid vissa ställen kommer vi att byta ut stearinljusen till batteriljus. Vi vill inte sätta igång några brandalarm. Värst skulle det vara om vi satte igång sprinklersystemet, säger Sved-Roddis.

Mer luciainnehåll hittar du här

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.