Hoppa till huvudinnehåll

Halla-aho har inte deltagit i ett enda fullmäktigemöte i år

Jussi Halla-aho (Sannf)
Jussi Halla-aho (Sannf) Bild: Yle / Heidi Herrmann jussi halla-aho

Jussi Halla-ahos EU-uppdrag hindrar honom från att delta i Helsingfors fullmäktigemöten. Ändå har han inte avgått från fullmäktige.

Jussi Halla-aho har ohotad första plats på listan över de fullmäktigeledamöter som varit borta från flest möten i år. Med totalt 21 missade möten har Halla-aho inte deltagit i ett enda.

Halla-aho förklarade sin frånvaro för Yle Huvudstadsregionen i september med att fullmäktigegruppen har bett honom fortsätta i fullmäktige. I praktiken har han på varje möte ersatts av Nuutti Hyttinen som i senaste kommunalval fick första reservplats i Sannfinländarnas grupp.

Arbete kommer före förtroendeuppdrag

På andra och tredje plats på listan över frånvaro kommer två ledamöter från De gröna: Jussi Chydenius med 12 missade möten och Jarmo Nieminen med 10. Nieminen bytte parti från Samlingspartiet till De gröna tidigare i höst.

- Jag har haft två sjukdomsperioder och dessutom är jag privatföretagare och gör väldigt mycket jobb i skärgården på våren och sommaren. Det är en utmaning, säger Nieminen till Yle Helsinki som har gjort redogörelsen över frånvaro.

Pekka Saarnio (VF), Osmo Soininvaara (Gröna) och Johanna Sumuvuori (Gröna) har varit borta från åtta eller drygt åtta möten.

Läs mera:

Halla-aho har inte lämnat fullmäktige - trots löftet före EU-valet

Jussi Halla-aho (Sannf) lovade lämna Helsingforspolitiken om han väljs in i Europaparlamentet. Men han sitter fortfarande kvar i Helsingforsfullmäktige och har nu varit frånvarande 21 möten i rad.

Tio har närvarat vid samtliga möten

Men trots att de finns de som frånvarat från många möten har de allra flesta fullmäktigeledamöterna deltagit i så gott som alla möten.

Tio stycken ledamöter har inte varit borta från ett enda möte.

Dessutom har tio stycken ledamöter inte varit borta från ett enda möte. Matti Enroth (Saml.), René Hursti (obunden), Nina Huru (Sannf.), Sirkku Ingervo (VF), Helena Kantola (Sannf.), Otso Kivekäs (Gröna), Harri Lindell (Sannf.), Jape Lovén (SDP), Matti Niiranen (Saml.) och Terhi Peltokorpi (C) har deltagit i samtliga möten under året.

Uppgifterna om frånvaro kommer från stadskansliet. Där påminner kommunikationschef Tapio Kari om att frånvaro från mötena bara har liten betydelse för själva arbetet i fullmäktige.

- Fullmäktige har ett fungerande reservplatssystem så att den som är frånvarande alltid ersätts, och bytet kan också ske mitt i ett möte. Därför är det få frånvarande i omröstningarna, konstaterar Tapio.

Läs också: Yle Helsinkis originalartikel.

Frånvaro i Helsingfors fullmäktige 2015

De har missat flest möten i Helsingfors fullmäktige i år
Jussi Halla-aho (Sannf.) 21
Jussi Chydenius (Gröna) 12
Jarmo Nieminen (Gröna) 8,5
Pekka Saarnio (VF) 8,5
Osmo Soininvaara (Gröna) 8,5
Johanna Sumuvuori (Gröna) 8
Tom Packalén (Sannf.) 6,5
Jan Vapaavuori (Saml.) 6,5
Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna) 6
Paavo Arhinmäki (VF) 6
Emma Kari (Gröna) 6
Ilkka Taipale (SDP) 6

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen