Hoppa till huvudinnehåll

Ikea slopar Vasa

Flaggor utanför Ikeavaruhus.
Inget Ikea till Vasa. Flaggor utanför Ikeavaruhus. Bild: EPA / Mauritz Antin ikea

Det blir inget Ikea-varuhus i Vasa. Företaget har skrinlagt planerna på ett varuhus i Risöområdet.

Ikea har beslutat att inte gå vidare med sin planerade etablering i Vasa. Företaget väljer att satsa på huvudstadsregionen och Villmanstrand.

- Vi har sett över vår etableringsstrategi och kommit fram till det här beslutet, säger Annika Stubbe, kommunikationsansvarig på Ikea i Finland.

Inte säkert med Villmanstrand heller

Hon poängterar att det inte heller finns något beslut på att bygga ett varuhus i Villmanstrand.

- Men vi har ett avtal där som är i kraft i ytterligare ett år.

Strand: Arbetet fortsätter

Joakim Strand (SFP), riksdagsledamot och fullmäktigeordförande i Vasa, bekräftar att intentionsavtalet gällande en etablering i Risöområdet, har hävts.

Men han utesluter inte att Ikea ändå kommer till Vasa.

- Jag ser det personligen som ytterligare en ny krok på vägen. Vårt arbete för att få Ikea till Vasa fortgår och vi har konstant tät kontakt med Ikea.

Joakim Strand påminner om att det har sett mörkt ut tidigare också.

- Enbart under den tid som Tomas Häyry har varit stadsdirektör i Vasa har Ikealedningen bytts ut sex eller sju gånger och nu har man än en gång haft omorganiseringar och kommit till den slutsatsen att man inte vill gå vidare med intentionsavtalet, säger Strand som betonar att planeringen av Risöområdet fortsätter.

- Inom ett par år kan vi ha Ikea eller något ännu mer intressant på förhandlingsbordet igen. Vi kör nu vidare med KPO hur som helst när det gäller planeringen av området.

Det planerade Ikeavaruhuset och det tillhörande Ikano-köpcentret har utgjort två tredjedelar av det nya området som planerats. Den resterande tredjedelen har rört sig om KPO:s etablering.

  • Live kl. 14.55: Regeringen svarar på frågor från studerande om coronaläget

    Talar om välbefinnande och framtidsutsikter.

    Regeringen vänder sig till studenterna med framtidshopp i dystra coronatider. När kan studenterna återvända till högskolorna, när nås de av vaccinet och finns det några jobb under studietiden och efter examen? Det kan bli frågor vid dagens coronainfo för studerande klockan 15. Svenska Yle streamar och rapporterar direkt.

  • Förslaget på en bro över järnvägen i Hangö norra röstades ner

    Plankorsningen i Hangö norra borde bli säkrare.

    Plankorsningen över järnvägen i Hangö norra borde rivas och ersättas med en mer trafiksäker lösning då Hangö-Hyvingebanan elektrifieras. Det anser Trafikledsverket som erbjuder sig att dela på kostnaderna med staden. Men majoriteten i stadsstyrelsen vill annorlunda.

Läs också