Hoppa till huvudinnehåll

Leksaksmat av filttyg

Den bästa presenten man kan ge ett barn är tid. Fast det blir ju inget roligt paket, så mitt förslag är att ge bort en hög med filttyger i olika färger och en sax och ett löfte om att pyssla tillsammans. Här får du några tips på leksaksmat som ni kan göra tillsammans. Både enkla grejer och lite mer avancerade.

Du behöver;

  • filttyg i olika färger
  • synål
  • broderitrådar i olika färger
  • lite vadd eller bomull
  • några askar eller burkar
  • sax
  • pärlor
  • mjuka pysselbollar i olika färger

Svårighetsgraden går lätt att justera. Endera är det bara att klippa i enkelt filttyg eller för den som vill öva handsömnad så klipper man bitarna i dubbelt filttyg och sätter vadd emellan. En brödskiva kan t. ex. klippas bara som en rektangel eller som en rundad limpform eller så gör man smörgåsen i dubbelt tyg med vadd emellan och sydda kanter. Tips på annan enkel mat som görs med en filtbit är ost, sallad, gurkskivor och ketchup.

Leksaksmat
Spaghetti med köttbullar, ketchup och ärter Leksaksmat Bild: Yle/Lee Esselström leksaksmat

Kokt spaghetti gör man av garn i passlig färg, bara att klippa till bitar i ca 15 cm långa bitar. Klipp en oregelbunden bit rött filttyg så får du ketchup och gröna träkulor kan fungera som ärter. Små pärlor bör dock inte ges till barn under tre år. Mjuka pysselbollar (finns att köpas i vanliga varuhus) i storleken 1 cm i diameter blir passliga köttbullar som sådana. Gör egna små förpackningar av lådor och askar du råkar ha hemma så har du även förvaring av innehållet under kontroll.

Äpplen
Små äpplen Äpplen Bild: Yle/Lee Esselström leksaksmat

Små äpplen för lek eller varför inte som prydnad i julgranen t. ex. gör man enkelt själv av en röd pysselboll. Trä upp svart eller brunt broderigarn på en nål och knyt knut på ändan. Stick in nålen genom äpplet och en bit grön filt klippt som ett blad. Sy fast och avsluta med en knut ochklipp av så att det blir en liten kvist. Vill du ha en upphängningsöggla så gör det istället.

Tepåsar
Sy dina egna tepåsar Tepåsar Bild: Yle/Lee Esselström leksaksmat

Klipp till två en vit rektangel och vik den dubbel till en passlig tepåse. Lägg en liten nypa vadd i mitten och sy runt kanterna med t. ex. langettstygn. Avsluta med att dra broderitråden upp till mitten och fäst en liten färgglad filtbit som får ange "smaken" på teet.

Fiskar
Fisk till mjukiskatten kanske? Fiskar Bild: Yle/Lee Esselström leksaksmat

Fiskarna är klippta av dubbelt filttyg och ihopsydda med lite vadd emellan. Vill man göra det enklare går de även att klippa i enkelt filttyg.

Filttyg
Filttyg Filttyg Bild: Yle/Lee Esselström filttyg

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Pumpagryta med grön curry och kokos

    Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

  • Reflexbälten och andra reflextips

    Dekorera med korsstygn i tusch.

    Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid