Hoppa till huvudinnehåll

Musiktest: Vad vet du om Frank Sinatra?

Frank Sinatra
Frank Sinatra Frank Sinatra Bild: Wikimedia Commons frank sinatra

Här är den – Radio Vegas musikfrågesport!

Testa dina musikkunskaper och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng! Varför inte ha en liten tävling på jobbet under kafferasten eller över en liten fredagspilsner efter jobbet på puben runt hörnet?

Varje fredag kommer 10 nya frågor av varierande svårighetsgrad här på svenska.yle.fi. Ämnesområdena rör sig oftast inom de musikstilar som kallas något slags pop och rock, men kan även gälla soul, funk, blues, punk, heavy, jazz och så vidare.

Vid rätt svar markeras ditt svar genast med grönt. Ett felaktigt svar blir rött och då markeras det rätta svaret med fet stil.

Denna gång handlar musiktestet om Frank Sinatra med anledning av att det nu gått 100 år sedan han föddes.

All that jazz! Eller något sådant. Lycka till!

Var föddes Frank Sinatra?

Tack vare sina ögon fick Sinatra ett visst smeknamn – vilket?

Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis, Jr., Peter Lawford och Joey Bishop hade en gemensam liten sammanslutning. Själva kallade de sig för The Summit eller The Clan. Men vilket namn fick de i folkmun?

Frank Sinatras första skiva under eget namn kom år 1946. Vad hette den?

Vid sidan av sin framgångsrika sångarkarriär var Frank Sinatra även en hyllad skådespelare och han erhöll t.o.m. en Oscarstatyett. Vad hette filmen?

En av de låtar som Sinatra själv tyckte mest om var "I've Got You Under My Skin" som han spelade in flera gånger i litet olika versioner. Men vem skrev låten?

År 1967 sjöng Frank Sinatra in en låt tillsammans med sin dotter Nancy Sinatra. Låten blev etta på den amerikanska hitlistan Billboard Hot 100. Vad hette låten?

En av de mest kända inspelningarna med Frank Sinatra är "My Way". Det är egentligen en fransk låt betitlad "Comme d'habitude", men som blev världsberömd i den engelskspråkiga versionen. Vem skrev den engelska texten till "My Way"?

Sången "Love and Marriage" med Frank Sinatra användes som signaturmelodi till en populär amerikansk komediserie på tv åren 1987-1997. Huvudpersonen var en skoförsäljare vid namn Al Bundy, men vad hette tv-serien?

I början av 1970-talet tvingades Frank Sinatra tacka nej till den hårdnackade huvudrollen i en sedermera kultförklarad filmroll p.g.a. sjukdom. Vad hette filmen?

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje