Hoppa till huvudinnehåll

Många ville se lucia redan på lördag

Det var trångt på Centralgatan i Helsingfors när Finlands lucia Sonja Lehto med följe var på plats för att uppträda och öppna luciamarknaden.

Det var många, framförallt barn, som ville bli fotograferade tillsammans med lucia. Sonja Lehto pratade glatt med alla och det var en gemytlig stämning på marknaden. Och för många är hon bara lucia.

Hur känns det?

- Jag har vant mig nu. I början när jag precis blivit vald kändes det ju ganska overkligt. Men nu är det jättejätteroligt och jag är jättelycklig över att jag blev vald, säger Sonja Lehto.

Luciainsamlingen stöder utsatta barnfamiljer

Finlands lucia är framförallt en insamling. I år ska pengarna från luciainsamlingen gå till att hjälpa utsatta barnfamiljer. I fjol nådde insamlingen ett rekordresultat på nästan 137 000 euro. Insamlingen pågår till slutet av januari.

Jag tror nog att det kommer gå bra i morgon.

Finlands lucia kröns i Helsingfors domkyrka i morgon av prästen Hilkka Olkinuora klockan 17.

Sonja Lehto känner sig lugn inför Luciadagen. Hon och luciaföljet har hunnit öva programmet i domkyrkan.

- Det gjorde vi i går. Vi tränade inne i domkyrkan och utanför att gå nerför trapporna. Och det gick bra, säger Sonja Lehto.

Nervositet att vänta

Årets lucia med följe har mer än 80 besök inbokade den här vintern. Själva luciadagen är förstås den som uppmärksammas mest.

- Jag har faktiskt ännu inte blivit nervös. Antagligen blir jag det i morgon så här lite före och det är kanske helt bra. Men mest har jag tänkt på den här dagen och tar det dag för dag. Jag har försökt förbereda mig så gott det går och jag tror nog att det kommer gå bra i morgon.

Luciabilder från hela Svenskfinland

Följ bildflödet i rutan nedan:

Skicka in eller dela dina egna luciabilder. Använd #finlandslucia på Instagram eller Twitter. Du kan också skicka in dina bilder till katarina.enkvist@yle.fi

Genom att skicka egna bilder till Yle så ger du oss rätten att använda, dela och vid behov modifiera dina bilder i Yles tjänster. Skicka endast bilder som du själv har tagit. Om bilderna är tagna i privata situationer, bör du ha tillstånd av människorna som syns på bilden.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes