Hoppa till huvudinnehåll

Så här förvarar du frukt och grönsaker rätt

Frukt och grönsaker med mycket etylen resp känsliga för etylen
Frukt och grönsaker med mycket etylen resp känsliga för etylen Bild: Yle / Johan Lindström etylen

Varje år kastar finländaren i medeltal bort mat med ett sammanlagt värde på 125 euro. Allra mest kastar man bort olika grönsaker. Men förvarar man rotfrukter, frukter och grönsaker rätt minskar man matsvinnet samtidigt som man sparar pengar.

När man förvarar grönsaker lönar det sig att beakta temperaturen och den etylengas som avges från frukter.

Etylen är en gas som bildas när växter andas. Den gör att växter mognar och föråldras snabbare. Därför är det bra att förvara grönsaker som är känsliga för etylen och grönsaker och frukter som avger mycket etylen separat.

Till exempel gör etylen att gröna grönsaker blir gula och att morötter får en besk smak.

Rumstemperatur, svalt eller kallt?

Temperaturen påverkar hur väl grönsaker och frukter håller. Värme gör att de flesta grönsaker och frukter blir dåliga, men till exempel banan lönar det sig att förvara i rumstemperatur, eftersom den förlorar sin smak när den förvaras kallt.

Sval förvaring (cirka +10 - +14) passar för gurka, tomat och ananas.

Kylskåpet är inte nödvändigtvis det bästa stället att förvara grönsaker på. För till exempel citrusfrukter gäller regeln att söta frukter mår bra av kall förvaring, medan sura frukter mår bäst av värme.

Rikligt med etylen

Känsliga för etylen

Tomat Förvaring i rumstemperatur rekommenderas. Tappar smaken i kylskåp. Gurka Håller bäst i svalt (+10 - +14) eller inpackad i plastfolie i rumstemperatur.
Äppel Undvik att stöta till och förvara kallt i +1 - +2 grader. Örter Basilika och citronmeliss mår bra i rumstemperatur, basilika kan läggas i en skål med vatten. Övriga vilda örter mår bäst i sval temperatur.
Banan Förvaras i rumstemperatur. Blir smaklös och grå i kylskåp. Kål, potatis och morot Förvaras i kylskåp.
Päron Mogna päron är känsliga. Håller bara en kort tid, förvaras i +1 - +2 grader. Zucchini Förvaras hellre för varmt än för kallt. Fryser lätt i kylskåp.
Avokado Förvaras i rumstemperatur. Apelsin Håller bäst i sval temperatur kring +4 - +6 grader.
Persika, nektarin Förvaras i kylskåp. Känsliga för stötar. Purjo Förvaras i kylskåp, torkar lätt.
Plommon Förvaras i kylskåp. Champinjoner Förvaras i kylskåp, mår bäst i en papperspåse så fukten inte avdunstar.

Jenni Jeskanen
Ursprungsartikeln på Kungskonsumentens sidor.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö