Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomarnas inflytande ska öka

Petra Nylund ska sitta med i Kaskös ungdomsfullmäktige. Mari Humalajoki sitter i distriktets styrelse.
Petra Nylund och Mari Humalajoki. Petra Nylund ska sitta med i Kaskös ungdomsfullmäktige. Mari Humalajoki sitter i distriktets styrelse. Bild: Yle/Joni Kyheröinen suomen nuorisovaltuustojen liitto

Att den nya kommunallagen tvingar kommunerna att bilda ett ungdomsfullmäktige välkomnas av ungdomarna. Under helgen samlas aktiva ungdomar i Vasa.

Det är frågan om Nuvas årsmöte för det distrikt dit Österbotten, Mellersta Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Finland hör. Nuva är Finlands ungdomsfullmäktiges förbund, en takorganisation för hela landets ungdomsfullmäktigen.

På programmet står bland annat en paneldiskussion där ungdomar från de politiska partierna deltar. På söndag hålls distriktets årsmöte där man bland annat väljer en ny styrelse.

Får mer att säga till om

Mari Humalajoki, 17 år, är sekreterare i distriktet och sitter också i ungdomsfullmäktige i Alavo. Humalajoki anser att ungdomarna får allt mer att säga till om i samhället. Man kan se den nya kommunallagen som ett tecken på det.

I den stipuleras att varje kommun ska ha ett ungdomsfullmäktige eller motsvarande som ska ha inflytande över det som beslutas i kommunen.

- Jag upplever att de kommunala beslutsfattarna lyssnar på ungdomarna. Jag har bara hört ett ungdomsfullmäktige säga att beslutsfattarna inte lyssnar på dem, säger Humalajoki.

"Så att de börjar lyssna mer på oss"

Petra Nylund, 16 år, är med och startar ett ungdomsfullmäktige i Kaskö. Målet är att hålla det första mötet i slutet av januari nästa år.

Har beslutsfattarna i Kaskö lyssnat tillräckligt på ungdomarna?

- Det tycker jag inte. Det är viktigt att vi får ett ungdomsfullmäktige så att de börjar lyssna mer på oss, säger Nylund.

Vad vill du påverka i Kaskö?

- Jag vill se mer hobbyverksamheter för ungdomar.

Nylund tycker att ungdomsfullmäktige också ska få säga till om saker som inte specifikt berör endast ungdomar.

- Allt möjligt annat berör ju oss också. Vi bor ju där, säger Nylund.

Yngre riksdag

Ser man på riksdagen har Finland nu fler ungdomar invalda än tidigare: Fjorton av de invalda är yngre än 30 år. Ilari Nurminen (SDP) är yngst med sina 24 år.

Det finns många ungdomar som får sin första kontakt med beslutsfattande via ungdomsfullmäktige och sen kanske gör politisk karriär.

- Jag tror att man börjar ta unga politiker på större allvar och jag hoppas ungdomar får mera rum i riksdagen, säger Mari Humalajoki.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten