Hoppa till huvudinnehåll

VM-guld till Sverige – se samtliga mål i drömfinalen

Sverige har vunnit fyra guld de senaste fyra VM-turneringarna i damernas innebandy. På lördagen hade Finland chansen att bryta sviten på hemmaplan i Tammerfors, men föll på målsnöret.

Sverige inledde finalen starkast och kunde efter drygt sex spelade minuter gå upp i en 1-0-ledning.

Fem minuter senare gick Finland upp jämsides till 1-1 efter mål i numerärt överläge, signerat Tiia Ukkonen. Finland höll ångan uppe och gick i slutminuterna av den första perioden upp i en 2-1-ledning efter mål av Silja Eskelinen.

Mäkelä storspelade

Finlands målvakt Jonna Mäkelä höll under långa stunder Finland inne i matchen med flera riktigt högklassiga räddningar.

I den andra perioden kvitterade ändå Sverige men Finland svarade omgående och återtog ledningen då Jaana Lirkki stod för Finlands tredje mål. Sverige var inte heller sena att svara och efter mål av Emelie Wibron och Amanda Larsson återtog Sverige ledningen med 4-3.

Tredje perioden

Finland inledde den tredje perioden på bästa tänkbara sätt då Elina Kujala gjorde 4-4 då perioden endast var en minut gammal. Resultatet 4-4 stod sig sedan perioden ut.

Straffavgörande

Efter en mållös förlängning drog Sverige det längsta strået i straffläggningen. Finland såg ändå länge ut att ha chansen då laget ledde straffaläggningen med både 5-4 och 6-5. Men efter de tio första straffarna var ställningen 6-6 men sedan kom avgörandet.

Sveriges Amanda Johansson Delgado satte sin straff, medan Finland missade, och Sverige tog därmed sitt femte raka VM-guld. Förlusten innebär samtidigt att Finland nu fallit mot Sverige i tre raka VM-finaler.