Hoppa till huvudinnehåll

Den första östnyländska lucian kröntes

Luciakröning på Gamla rådhustorget i Borgå.
Luciatrion på Gamla rådhusets trappa. Luciakröning på Gamla rådhustorget i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman anna-julia stråhlmann

Stämningen var god och vädret på publikens sida då Östnylands lucia Anna-Julia Stråhlmann kröntes på trappan till Borgå gamla rådhus.

I år fick en ny tradition sin början då en östnyländsk lucia kröntes i Borgå istället för Borgåbygdens lucia. I övrigt var alla element i kröningen de samma bekanta.

Östnylands lucia Anna-Julia Stråhlmann med tärnorna Jennie Hagman och Ellen Söderberg anlände till Gamla rådhustorget i sällskap av tomtar och facklor. Runebergskören BSB inledde först med sång.

Lucia kröntes i år av Harriet Ahlnäs, rektor för Practicum. I sitt tal pratade Ahlnäs om luciatraditionens rötter och lucias värderingar.

– Lucias värderingar kan sammanfattas i ett ord: medmänsklighet. Det här ska påminna oss om att var och en av oss kan göra tillvaron lättare för medmänniskan på flera olika sätt och efter sin egen förmåga.

Harriet Ahlnäs håller luciatalet.
Harriet Ahlnäs påminde om medmänsklighet. Harriet Ahlnäs håller luciatalet. Bild: Yle / Hanna Othman anna-julia stråhlmann

Ahlnäs tog också i sitt tal upp de flyktingar som anlänt till Finland och sade att vår medmänskliga uppgift är att ge dem trygghet och glädje i vardagen.

Luciatrion sjöng Tänd ett ljus vilket frambringade applåder. Sedan önskade de alla en riktigt god jul innan de tågade iväg till domkyrkan för att uppträda med mera sång.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland