Hoppa till huvudinnehåll

Ensamresande barn får full service - eller ingen alls

Ensamresande barn.
Ensamresande barn. Bild: Dmitri Maruta / Shutterstock reppu

Förr eller senare är det dags för familjens minsting att resa ensam. När ett ungt barn reser ensam varierar flyg-, tåg- och bussbolagens praxis från full service till förbud.

På inrikesresor är servicen för ensamresande barn mer heltäckande ombord på flyg än på tåg eller bussar.

Flygbolag ser noga efter ensamresande barn. Finnair och Norwegian har båda en eskorteringstjänst kallad UM (Unaccompanied Minor) för barn som reser ensamma.

Tjänsten är obligatorisk för barn mellan 5 och 11 år i båda bolagen och ska bokas separat i kundtjänsten eller hos resebyrån. Enligt chefen för marktjänster vid Finnair Mirja Kuovi lönar det sig att vara ute i god tid.

- Till exempel hos Finnair finns det bara sex platser per flyg. UM-resenärernas platser fylls snabbt speciellt vid barnens semestertider och tjänsten är överlag väldigt populär i ett land i Finlands storleksklass, säger Kuovi.

Sällskap från gaten till slutdestinationen

När ett barn ska resa ensam

  • Se till att någon som är utrustad med identitetsbevis både följer barnet till fortskaffningsmedlet och tar emot barnet vid slutdestinationen.
  • Barnet ska vara utrustat med kontaktuppgifter till de vuxna som följer och tar emot det.
  • Eskorteringsservice för flygresor bokas separat i samband med biljettköp.
  • Gå igenom resans olika skeden med barnet före resan.

Vid bokningen måste man ange kontaktuppgifter både för personen som vinkar av barnet och personen som möter barnet. Bägge ska ha med sig identitetsbevis. Ifall personen som skulle möta barnet inte är på plats när planet landar kan man via kontaktuppifterna kontakta vårdnadshavarna och komma överens om vad som ska göras.

Barnet tas omhand ända från gaten till slutdestinationen. Vid Finnairs inrikesflyg kan man följa barnet genom säkerhetskontrollen till gaten och vänta på att flyget avgår tillsammans.

Finnairs eskorteringstjänst är gratis, men för ensamresande barn gäller ingen barnrabatt. Tjänsten finns för nästan alla normalprissatta inrikesflyg, men inte nödvändigtvis för de förmånligaste biljettyperna. 12-17-åringar kan också få tjänsten, men för dem är den inte obligatorisk.

Hos Norwegian kostar eskorteringstjänsten på inrikesflyg 37 € per barn och flyg. För 5-11-åringar är flygbiljetten också förmånligare. Eskorteringstjänsten är frivillig för 12-15-åringar och över 16-åringar klassas som vuxna.

På tåget får barnen klara sig själva

Barn får resa ensamma med tåg, men VR har ingen separat tjänst för det. Ett ensamresande barn är på sina föräldrars ansvar eftersom tågpersonalen inte har kapacitet att övervaka barnet. Föräldrarna måste själva uppskatta när barnet klarar av att resa ensam.

Blir det fel på tåget så att resan får fortsätta med buss måste barnet klara av också det självständigt. Det finns bara en till tre konduktörer ombord på ett stort tåg.

- I hela VR:s historia har det nog inte funnits en eskorteringstjänst, eftersom majoriteten av barnen alltid reser med en förälder, säger kommunikationschef Mika Heijari vid VR Group.

Barn under sex år reser gratis med en vuxen. VR har också en förmånligare juniorbiljett för barn mellan 6 och 16 år och en familjebiljett. Gratis assistentbiljetter finns bara för personer som reser som assistent till funktionsnedsatta.

Praxis varierar för bussarna

Med Onni Express-bussar får barn resa ensamma. Bolaget önskar ändå att en bekant vuxen såväl vinkar av som möter barnet. Barn under sju år reser gratis med en vuxen följeslagare. Bolaget har ingen specifik barnbiljett.

Matkahuolto uppger att ensamresande barn är välkomna, men då ska barnet klara sig själv på resan. Barnets vårdnadshavare har ansvaret för barnet. Vid Matkahuoltos bolag Express Bus och Koiviston Auto kan barn få ett gratis resepass. I resepasset skriver man upp kontaktuppgifterna till den som vinkar av och möter barnet, liksom barnets egna kontaktuppgifter.

Onnibus.com har den striktaste linjen för ensamresande barn. Endast 15 år fyllda får resa ensamma. Barn under 12 år bör ha sällskap av någon som är över 15 år gammal. 12-14-åringar får åka med Onnibus endast med vårdnadshavarens skriftliga tillstånd.

- Det är en säkerhetsfråga. Vi har tvåvåningsbussar där chauffören vid sidan om sitt arbete inte kan se till att allt är i sin ordning och barnet till exempel har på säkerhetsbältet, säger VD för Onnibus.com Pekka Möttö.

Barn under fyra år reser gratis med vuxna, förutsatt att det finns plats på bussen. Finns det inte plats får barnet sitta i famnen under resan. Enligt Möttö kan det bli en ändring på detta.

- Vi har övervägt att ta bort den här gratisbiljetten, för vi gillar inte tanken av att någon reser i en fullsatt buss utan säkerhetsbälte. Tills vidare har vi inte hört att det skulle ha skett, och vi vill inte heller att det sker, säger Möttö.

Åldersgränser för ensamresande barn i inrikestrafik

Bolag Hur gamla barn får resa ensamma? Får barnet hjälp? Pris
Onnibus.com Över 15 år gamla barn. 12-14-åringar med tillstånd från föräldrarna. - -
Onni Express Barn som klarar sig själva. - -
Matkahuolto Barn som klarar sig själva. Barnet kan få ett resepass på Express Bus och Koiviston Linja. -
Finnair Barn som har fyllt 5. Obligatorisk eskorteringstjänst för 5-11-åringar, 12-17-åringar kan också använda tjänsten. Föräldrarna kan följa barnet till gaten. Ingen separat avgift men barnet måste ha en biljett till normalpris.
Norwegian Barn som har fyllt 5. Obligatorisk eskorteringsservice för 5-11-åringar, 12-15-åringar kan också använda tjänsten. 37 € /barn /flyg.
VR Barn som klarar sig själva. - -

Kaisu Nevasalmi
Ursprungstexten på Kungskonsumentens sidor.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP