Hoppa till huvudinnehåll

Finlands lucia 2015 kröntes

Lucia 2015 utanför Helsingfors domkyrka.
Finlands lucia 2015 Sonja Lehto på domkyrkans trappor. Lucia 2015 utanför Helsingfors domkyrka. Bild: Lehtikuva luciadagen

Finlands lucia 2015 Sonja Lehto har krönts i Helsingfors domkyrka. Se luciabilder från hela Svenskfinland, delta med egna stämningsbilder via #finlandslucia.

Kröningsceremonin började kl. 17 i Helsingfors domkyrka. I år kröntes lucia av Hilkka Olkinuora, författare och präst. Valet av Finlands lucia är en del av luciainsamlingen, som i år samlar in medel för att stöda utsatta barnfamiljer.

Det är ett insamlingsändamål som står Hilkka Olkinuora nära. Hon har arbetat som präst med ansvar för familjefrågor och varit med på många liknande läger som också Folkhälsan ordnar för de insamlade medlen.

Hilkka Olkinuora konstaterar att det är viktigt att man når familjerna i så tidigt skede som möjligt.

– Många familjer är rädda för att söka hjälp av myndigheter, eftersom de är rädda för att bli stämplade.

Luciakröningen bjuder på sång och musik

Programmet i kyrkan under luciakröningen är traditionellt med kröningstal och mycket sång och musik. På läktaren sjunger kören Muntra musikanter och dessutom uppträder Tomas ja Maria Höglund med sång.

I årets program finns bland annat sångerna "När juldagsmorgon glimmar”, "När det lider mot jul" och "Julen är här". Jannike Sandström står för sånginstudering och körarrangemang för Finlands lucia och luciakören.

De vackraste julsångerna tillsammans med Finlands lucia och luciakören visar Yle Fem på onsdagen den 23.12 kl. 15.30-15.50, med repris på julafton kl. 19.40-20.00.

Efter kröningen skred lucia ner för trapporna och gick till sin kortege som startade kl. 18 vid Senatstorget utanför domkyrkan och som åkte genom staden.

Se kröningen

Luciakröningen visas också i Yle Fem tisdagen den 15.12 kl. 11.30. Hela kröningsceremonin kan ses efteråt på Yle Arenan och på Svenska.yle.fi.

Se Finlands lucia och andra lucior i hela Svenskfinland i bildflödet nedan. Delta själv med stämningsbilder #finlandslucia.

Skicka in eller dela dina egna luciabilder. Använd #finlandslucia på Instagram eller Twitter. Du kan också skicka in dina bilder till katarina.enkvist@yle.fi

Genom att skicka egna bilder till Yle så ger du oss rätten att använda, dela och vid behov modifiera dina bilder i Yles tjänster. Skicka endast bilder som du själv har tagit. Om bilderna är tagna i privata situationer, bör du ha tillstånd av människorna som syns på bilden.

Finlands lucia 2015 Sonja Lehto

Finlands lucia 2015 Sonja Lehto är hemma från Grankulla i huvudstadsregionen. Sonja blev student från Gymnasiet Lärkan i våras och har som bäst ett mellanår.

Hon spelar flera instrument, främst violin, och älskar att sjunga. Läs mer om Sonja här

På kröningen kommer hon att bära den traditionella, skräddarsydda luciadräkten och i sin kortege en fårskinnspäls formgiven av Josefin Döfnäs från Terjärv. Döfnäs är tradenomstuderande med inriktning på pälsdesign och marknadsföring från yrkeshögskolan Centria i Jakobstad. Körsnär May Björklund har sytt upp pälsen.

Finlands lucia 2015 Sonja Lehto
Finlands lucia 2015 Sonja Lehto Bild: Folkhälsan / Hannes Victorzon finlands lucia 2015

Mer luciainnehåll hittar du här

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.