Hoppa till huvudinnehåll

Lucia är stort!

Finlands lucia Sonja Lehto kröntes idag i Helsingfors domkyrka. Ännu en knapp timme före kröningen övade lucia med tärnor i kyrkan. Det har varit en fullspäckad dag. Lucia med följe har varit igång sedan kl. 9 med uppträdanden i huvudstadsregionen.

Till kyrkan kommer hela gänget, lite försenat, men de hinner öva, under stenhård ledning av Jannike Sandström, några sånger före publiken strömmar in i kyrkan.

Luciakröningen är något av det mäktigaste

Fjolårets lucia Vanessa Eriksson, hemma från Åland, sitter några bänkrader ifrån och följer med genrepet inför kvällen. Det är känslosamt, minnen från ifjol väller fram. Kröningen med alla dess delar är en oförglömlig och unik upplevelse – något av det mäktigaste man får vara med om, säger Vanessa Eriksson.

- Alldeles speciellt minns jag när domkyrkans dörrar öppnades, alla fotoblixtar och människorna som väntat utanför kyrkan. Det kändes stort.

Hennes kalender fylls också i år av en hel del luciauppdrag. Dels vill hon vara ett så bra stöd för årets lucia som möjligt, en tutor. Dels får hon hoppa in och lussa istället för årets lucia när uppdragen krockar.

Finlands lucia 2014 Vanessa Eriksson
Fjolårets lucia Vanessa Eriksson minns kröningen med värme. Finlands lucia 2014 Vanessa Eriksson Bild: Yle/Unni Malmgren luciakröning 2015

- Det är fint att få vara med ännu i år berättar Vanessa. Ett sätta att trappa ner och ta farväl känns det som. Och iom med att jag en gång varit Finlands lucia får jag inte gå med som tärna i kören.

Nu blir jag nog lite nervös

En knapp timme för kröningen medger årets lucia Sonja Lehto att hon nu är nervös.

- Hittills har jag inte varit så nervös, bara förväntansfull och glad men nu börjar det nog bli lite pirrigt.

- Det känns helt sjukt att dagen nu är här och att det är jag som är Finlands lucia. Luciatraditionen är viktig för mig.

Finalnds lucia sjunger vid luciakröningen.
Finlands lucia 2015 Sonja Lehto klarade kröningen med glans. Finalnds lucia sjunger vid luciakröningen. Bild: Yle/Unni Malmgren luciakröning 2015

Luciatraditionen med kröningen i Domkyrkan är ikväll mycket populär. Det är trångt på bänkarna men stämningsfullt och vackert. Kvart i fem stängs dörrarna. Kyrkan är fullsatt.

Kröningstalet

Hilkka Olkinuora, präst och författare, lyfter fram i sitt kröningstal vår tids stora epidemi enligt henne; fartblindheten. Hon menar att vi blundar för det som är svårt, sorgligt, besvärligt och rusar istället fram utan att se varandra.

- Varje människas rätt är att bli sedd och respekterad för den man är. Därför kommer du långsamt lucia. För att värna om livets låga. Ta dig tid att se, uppmanar Hilkka Olkinuora.

Här kan du se hela kröningstalet med Hilkka Olkinuora:

Enligt tradition är programmet vid kröningen musikbetonat. Så också i år. Thomas och Maria Höglund uppträdde med duetten ”Mary did you know” och tillsammans med luciakören sjöng de låten ”Viskar en bön”.

Det är Jannike Sandström som för åttonde året ansvarar för körarrangemang och instudering av luciakörens sånger.

- Jag har nog sagt redan några år att jag borde gå vidare och göra något annat men det är svårt. Att leda luciakören är ett av de bästa jobben som finns.

Jannike Sandström körledare för lucia med följe.
Jannike Sandström är glad att i år igen få leda luciakören. Jannike Sandström körledare för lucia med följe. Bild: Yle/Unni Malmgren luciakröning2015

Efter tal och sång är kröningen i Helsingfors domkyrka slut. En lättad och glad Sonja Lehto skrider ner för kyrkans trappor.Här kan du se hela kröningen:

Se också luciabilder från hela Svenskfinland här!
Mer luciainnehåll hittar du här

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.