Hoppa till huvudinnehåll

Raseborg jobbar flitigt för mindre koldioxidutsläpp

Kungsgatan i Ekenäs med julbelysning.
Raseborg har satsat på energisnål gatubelysning. Kungsgatan i Ekenäs med julbelysning. Bild: yle/Nicole Hjelt julgatan i ekenäs

Mängden koldioxidutsläpp i Raseborg har sjunkit med 20 procent sedan år 2007 och trenden ser lovande ut. Ändå finns det fortfarande mycket att göra, menar Minna Ahlqvist, energi- och klimatkoordinator vid Raseborg stad.

- I stadens egna fastigheter strävar vi efter att byta ut olja till förnybar energi. Förra året bytte fem fastigheter från olja till fjärrvärme, berättar Ahlqvist.

Fjärrvärmens andel av koldioxidutsläpp har sjunkit från 2,4 procent år 2007 till endast 0,00012 procent år 2013.

En av de större åtgärnderna som Raseborg tog till förra året var att byta ut lamporna till högtrycksnatrium och ledlampor i gatubelysningen.

Stadens interna post får åka elbil. Bild: Yle/Christoffer Westerlund laddningsuttag

Ett annat sätt man minskat på utsläppen är att införa papperslösa möten i stadsstyrelsen och i flera nämnder. Stadens lönespecifikationer är också numera elektroniska.

Dessutom levereras stadens interna post med elbil.

Raseborg är med i HINKU-projektet vilket innebär att staden anslutit sig till att minska på koldioxidutsläppen med 80 procent till år 2030.

- För att vi ska lyckas behövs det också en insats från stadens invånare, säger Ahlqvist.

"Bra jobbat Raseborg"

Frank Hoverfelt vid Ekenäs Energi är mycket nöjd över utvecklingen sedan de tog i bruk skogsflis istället för fossila bränslen för femton år sedan. I dag är skogsflis huvudbränslet för fjärrvärmen.

- Det är en global megatrend att minska på koldioxidutsläppen och Raseborg har varit tidigt ute. Att mängden utsläpp sjunkit med 20 procent sedan dess är jättebra, det är bara att säga "bra jobbat Raseborg", säger Hoverfelt.

Ekenäs energis vd Frank Hoverfelt vid en transformator.
Frank Hoverfelt vid en av Ekenäs Energis nya transformatorer Ekenäs energis vd Frank Hoverfelt vid en transformator. Bild: yle/Nicole Hjelt flisel

- Vi har jobbat med förnybar elektricitet i femton år och staden har arbetat duktigt med att köpa förnybar el. Nu borde man satsa på biltrafiken, vi tillhandahåller möjligheter att ladda elbilar och så ska vi satsa på solenergi, berättar Hoverfelt.

Hoverfelt menar att det går bra att använda sig av solenergi också i ett så solfattigt land som Finland.

- Det gäller hur man dimensionerar den. Det är klart att det endast är frågan om sommarhalvåret, men om man dimensionerar den rätt kan man få en betydande del av sin el via solenergi, förklarar han.

Hoverfelt säger att kunderna i Raseborg blivit allt mer medvetna om vikten av miljövänliga alternativ under de senaste åren.

- Visst är det fortfarande priset som avgör, men vår försäljning av ekoenergi steg med 50 procent förra året, menar han.

Läs också