Hoppa till huvudinnehåll

Vasabank: Märkbar minskning av nya lån

En kvinna tar ut pengar ur en bankomat.
En kvinna tar ut pengar ur en bankomat. Bild: YLE/Rolf Granqvist Bankomat,andelsbank

Under de senaste tre åren har utlåningen ökat med flera miljoner euro per år, men nu rapporterar Andelsbanken om en märkbar minskning. Sämre tider har nått Vasaregionen.

Wärtsilä, ABB och Uponor är tre stora aktörer som under den senaste tiden rapporterat om samarbetsförhandlingar.

Osäkerheten i den ekonomiska utvecklingen har även nått Vasaregionen. Och nu syns det här i utlåningen hos åtminstone en av bankerna, Vasa andelsbank.

Ulf Nylund, vd vid Vasa andelsbank
Ulf Nylund. Ulf Nylund, vd vid Vasa andelsbank Bild: Yle/Patrick Stenbacka vasa andelsbank

- Vi har sett en klar förändring under det senaste året och kanske särskilt under hösten. Det har varit mörka moln på skyn och medierna har rapporterat om att fenomenet spritt sig även hit till oss. Vi ser klart att det har varit mindre efterfrågan på nya krediter nu jämfört med de tre senaste åren, säger Ulf Nylund, vd på Vasa andelsbank.

40 miljoner mindre

Under år 2012, 2013 och 2014 utökades nyutlåningen varje år med 5-10 procent. När Ulf Nylund nu vittnar om en minskning av mängden nya lån handlar det om en ännu tydligare förändring; i fjol var ett toppår då de nya lånen som beviljades övergick 200 miljoner euro. I år bedömer Ulf Nylund att de nya lånen bara uppgår till omkring 160 miljoner euro.

- Vi talar om en minskning på 15-20 procent, säger Ulf Nylund.

Spår ytterligare sänkning

Och Nylund tror inte att det blir bättre under nästa år.

- Jag tror att efterfrågan minskar ytterligare med 5-10 procent. Alla prognoser som har kommit under de senaste veckorna har varit dystrare än vad de var i våras. Ännu i september såg det lite ljusare ut än vad det gör nu i december, säger Ulf Nylund som ändå bedömer att läget i Österbotten är förhållandevis gott.

- När jag jämfört med mina kolleger i övriga Finland så har vi det fortsättningsvis gott ställt i Österbotten. Men det har varit en hel del samarbetsförhandlingar i Vasa och i närområdet, och sådan var situationen inte år 2013 och 2014. Vi har varit förskonade från sådant. Det här gör nu att folk blir mer tveksamma, och det är förklaringen till den här förändringen, säger Ulf Nylund som inte tror att den här minskningen påverkar banken.

- Nej. Hade det rört sig om 30-40 procent kunde man dra slutsatsen att vi inte har jobb åt alla. Men nu är vi nere på samma nivå som år 2010 och 2011. Och vi sedan tidigare minskat på personalstyrkan en aning, säger Nylund.

Gäller inte Ålandsbanken och Aktia

Vasa andelsbank är en av de största i regionen. De mindre bankerna, Ålandsbanken och Aktia, har inte sett någon minskning av antalet nya lån.

Lars Lönnblad. Bild: YLE/Mira Myllyniemi lönnblad

- Vi ser till och med en ökning jämfört med i fjol, säger Ålandsbankens Lars Lönnblad, bankdirektör på Ålandsbanken i Vasa.

- Visst är det lugnare nu än för fem år sedan. Människor är försiktigare nu med stora investeringar och återbetalningarna går långsammare, delvis på grund av möjligheten till amorteringsfrihet. Men vi ser ändå en ökning av utlåningen jämfört med i fjol, säger Petri Sandkvist, regiondirektör för Aktia i Österbotten.