Hoppa till huvudinnehåll

Häst rymde och simmade till ö

Hästtransporten vid stranden på ön.
Det var ingen enkel operation att få över hästtransportvagnen till ön. Hästtransporten vid stranden på ön. Bild: Essi Leminen/Suureläinpelastus räddning av häst från ö

Hästen Norri försvann i början av december på Lojoön. I lördags (12.12) hittades Norri av en stugägare på grannön Härkäsaari, som ligger cirka 200 meter från fastlandet.

Hästen hade simmat dit.

Norri åkte färja tillbaka

En lokal företagare lånade ut sin traktorfärja till räddningsverket så att hästen Norri kunde transporteras till fastlandet.

Den transportbåt som användes för att köra över hästen från ön.
Transportfärjan lånades av en lokal företagare. Den transportbåt som användes för att köra över hästen från ön. Bild: Essi Leminen/Suureläinpelastus räddning av häst från ö

Hästägarens hästtransport togs ombord på färjan och kördes sedan över till ön. Ägaren lockade sin häst ombord med hjälp av mat.

Hästen fick också lugnade gel i munnen och bomull i öronen så att ljudet inte skulle skrämma den.

Hästen Norri har bomull i öronen. Här med sin ägare Maisa Takamäki.
Norri fick bomull i öronen för att inte vara rädd. Här med sin ägare Maisa Takamäki. Hästen Norri har bomull i öronen. Här med sin ägare Maisa Takamäki. Bild: Essi Leminen/Suureläinpelastus maisa takamäki hästens ägare

Det var den frivilliga brandkåren i Paloniemi som skötte räddningsarbetet. Det var totalt nio brandmän på plats, berättar Antti Tupola som är chef för FBK i Paloniemi.

Dessutom var ägaren på plats med förstärkning och ägaren till färjan hjälpte till.

Antti Tupala i fören på en båt.
Kårchef Antti Tupola redo att hoppa i land när båten kommer till ön. Antti Tupala i fören på en båt. Bild: Essi Leminen/Suureläinpelastus fbk i paloniemi

Just FBK i Paloniemi har utbildats i att rädda stora husdjur, men trots sin expertis var den här räddningen mycket speciell, säger Tupola.

Han berättar att hela operationen tog sex timmar i anspråk.

Norris ägare Maisa Takamäki och Tuukka Jääskeläinen från FBK i Paloniemi i Lojo.
Norri var nöjd med mat och ett värmande täcke. På bilden hästägaren Maisa Takamäki och Tuukka Jääskeläinen från FBK i Paloniemi i Lojo. Norris ägare Maisa Takamäki och Tuukka Jääskeläinen från FBK i Paloniemi i Lojo. Bild: Essi Leminen/Suureläinpelastus tuukka jääskeläinen från fbk i paloniemi

Ingen veterinär kallades till platsen men hästen verkade vara i gott skick efter sin tid på rymmen. Hästen hade inga yttre skador.

Kräver specialkunnande

I Finland har personal på räddningsverken fått utbildning i att rädda stora djur i ungefär tio års tid. Det är en teknik som kommer från USA och går i Finland under namnet Suureläinpelastus.

För tillfället finns det några personer som besitter specialkunnandet och som ger utbildningen vidare. Hästuppfödaren Essi Leminen är en av dem som har varit med från början och hon var också med och räddade hästen i Lojo.

Hon berättar att det i Västnyland finns specialkunnande för att rädda stora djur inom tre frivilliga enheter. Det är FBK i Paloniemi i Lojo samt Kyrkslättenheterna i Evitskog och Kylmälä.

Räddningsmanskap väntar på stranden på att hästtransporten ska komma fram.
Det hann bli mörkt innan räddningsoperationen på sex timmar var över. Räddningsmanskap väntar på stranden på att hästtransporten ska komma fram. Bild: Essi Leminen/Suureläinpelastus räddning av häst från ö

Räddningen i Lojo gick lugnt till och den plan man gjorde för att rädda djuret höll, säger Leminen. Hon var själv inte med genast från början utan höll kontakt med dem som var på plats via telefon och hjälpte lägga upp en plan för hur man tryggt skulle kunna rädda hästen Norri.

Du kan läsa mer om Suureläinpelastus på en webbsida eller på Facebook.

Artikeln uppdaterades klockan 11.30 14.12.2015 med mera uppgifter om räddningen. Vid 16.30 uppdaterades artikeln med fotografier från räddningsuppdraget. 15.12 kl. 5.27 uppdaterades artikeln med ny information om att hästen varit försvunnen i nästan två veckor och inte i två dagar.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland