Hoppa till huvudinnehåll

Hur ska vi frångå den allt billigare oljan?

Neste Oil bensinmack i Köklax i Esbo
Literpriset på 95-oktanig bensin har sjunkit till under 1,30 euro på vissa orter. Neste Oil bensinmack i Köklax i Esbo Bild: YLE/Thomas von Boguslawski bensinpris

Enligt klimatavtalet som ingicks i Paris under veckoslutet ska vi nu börja frångå fossila bränslen på allvar. Samtidigt är råoljan billigare än på länge, och det känns i finländarnas plånböcker.

Det är rusning kring den lilla macken i Köklax i Esbo. Här kan man tanka 95-oktanig bensin för 1,33 euro litern. Mycket förmånligare än så blir det inte i huvudstadsregionen just nu. Nästan alla bilister vi talar med säger att de kommer hit uttryckligen för att tanka förmånligt.

- Det här är det billigaste stället, jag brukar tanka här då jag har vägarna förbi, säger kyrkslättpensionären Per Olof Munck. Han kör knappt 10 000 kilometer per år och har därmed inte övervägt att skaffa en mer bensinsnål hybridbil.

Nedgången i oljepriset skulle märkas ännu tydligare vid macken om inte euron hade försvagats såpass mycket mot dollarn. Närmare 80 procent av bensinpriset består dessutom av olika skatter och acciser.

Husägare sparar hundralappar

Esbobon Kaj Bäckman värmer sitt hus med olja och räknar med att kunna spara närmare 300 euro per år med dagens oljepriser.

- För privatekonomin är det bara bra med ett lågt oljepris, konstaterar han.

Han har övervägt andra uppvärmningsalternativ, men ombyggnads- och installationskostnaderna har hittills visat sig alltför höga. Senast om 10-15 år måste han ändå byta ut sin nuvarande oljepanna och det tillhörande värmesystemet.

- Då måste jag ta mig en ny funderare. Mycket hinner hända på tio år, säger han.

OPEC kan tappa inflytande

Även om oljepriset har rasat sedan sommaren 2014 är det inte helt korrekt att kalla oljan billig. Enligt oljejätten BP:s statistik ligger priset nu ganska nära historisk medelnivå, knappt 40 dollar per fat. Och Parisavtalet kan få långtgående konsekvenser för energimarknaden.

- Det är inte omöjligt att vi kommer ner till 20 dollar per fat under 2016, säger direktör Niklas Hagström vid Teboil.

Oljepriset har hittills styrts främst av stormaktspolitik och oljekartellen OPEC, men vissa bedömare anser att OPEC nu har spelat ut sin roll.

Läs mera om bakgrunden till det låga oljepriset: Oljepriset - vinnare och förlorare

Läs också