Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstad lyssnar gärna på ungdomarna

Vendla Fagerudd och Carola Sundqvist i Jakobstad.
Vendla Fagerudd och Carola Sundqvist. Vendla Fagerudd och Carola Sundqvist i Jakobstad. Bild: YLE/Marcus Lillkvist sundgqvist

Det är både ungdomarnas och de vuxnas ansvar att ungdomarna blir hörda i beslutsfattandet. I Jakobstad har man från båda hållen goda erfarenheter av ungdomsfullmäktige.

Många unga skulle vilja vara med och bestämma mer, det skriver Jonas Rönnqvist, verksamhetsledare för Svenska Österbottens ungdomsförbund, i sin gästkolumn.

För Vendla Fagerudds del kom intresset att påverka redan i högstadet. Då satt hon med i elevkåren. Idag går hon i Jakobstads gymnasium och är invald i ungdomsfullmäktige.

- Vi har olika nämnder och de som sitter med där får vara med och lyssna på till exempel bildningsnämndens möte, berättar Fagerudd.

Ungdomsfullmäktige har också egna möten där man tar upp saker som har hänt och andra möten man ska medverka på.

Relevanta ämnen

Jakobstads fullmäktigeordförande Carola Sundqvist tycker att det är viktigt att det finns ett ungdomsfullmäktige.

- Det är en möjlighet för oss som är lite äldre att få veta vad ungdomarna tycker och vad de vill förbättra i Jakobstad, säger Sundqvist.

I sin gästkolumn skriver Jonas Rönnqvist att det är viktigt att ungdomarna får ge utlåtanden i relevanta ärenden, och Carola Sundqvist håller med.

- Jag tycker att det är viktigt att det inte bara är fritidsärenden, utan det handlar också om till exempel stadsplanering och välmående, säger Sundqvist.

Bra bemötande

Vendla Fagerudd tycker att ungdomsfullmäktige har fått ett bra bemötande, både av nämnder och andra vuxna. De har till exempel startat en anti-drogkampanj som tagits emot bra.

- När vi har ringt till skolor och frågat om vi får komma dit med kampanjen så har det varit omtyckt, säger Fagerudd.

- Det känns som att det är en bra inställning till ungdomsfullmäktige i Jakobstad.

Fler åsikter välkomna

Carola Sundqvist funderar också på hur man skulle få fler ungdomar intresserade av staden och det som händer och beslutas där.

- En möjlighet skulle vara att man skulle ha någon slags dialog med ungdomar, också de som inte sitter i fullmäktige, till exempel via sociala medier, säger Sundqvist.