Hoppa till huvudinnehåll

Konsertbuller stör inte Helsingforsborna

Weekend festivalen år 2015
Weekendfestivalen 2015. Weekend festivalen år 2015 Bild: Tommy Nordlund/Yle weekend festival 2015

De flesta Helsingforsbor störs inte av konsertljud. De tycker tvärtom att konserter som räcker till sent på natten kunde ordnas något oftare än i dag.

Helsingfors stad har frågat vad invånare som bor nära konsertplatser tycker om utomhuskonserter och konserternas avslutningstider. Resultatet är positivt. Sammanlagt 85 procent av de svarande var fullständigt eller delvis eniga om att utekonserter livar upp deras stadsdel. Nästan 90 procent ansåg dessutom att det var ekonomiskt positivt för staden och handeln att konserterna ordnas.

Det är miljöcentralen och stadskansliets näringsavdelning som gjort enkäten. Näringslivsdirektör Marja-Leena Rihkineva påpekar att Helsingfors enligt stadens strategi ska vara en attraktiv stad där bland annat kultur och evenemang ska stärka stadens konkurrenskraft.

- Enligt den målsättningen ska staden utveckla miljön för att ordna evenemang, säger Rihkineva i ett pressmeddelande och förklarar att staden måste samarbeta om frågan med både invånarna och arrangörerna.

Mindre än en femtedel störs av buller

När det gäller utekonserter är det inte bullret som stör invånarna mest, utan urineringen och nedskräpningen som förekommer i samband med konserterna.

De som upplevde bullret som mest störande var över 75-åringar, pensionärer, personer på familjeledighet och bullerkänsliga personer.

Sammanlagt 17 procent av de svarande upplever ändå bullret från utekonserterna som påfallande störande. Mest stördes invånarna i närheten av Byholmen och Kajsaniemi. De som upplevde bullret som mest störande var över 75-åringar, pensionärer, personer på familjeledighet, bullerkänsliga personer och personer som hörde musiken inne i sin bostad när fönstren och dörrarna var stängda.

Konserter till 23 är okej

Majoriteten av de svarande ansåg ändå att evenemang kan ordnas oftare än i dag, och även att de kan fortsätta något längre in på natten. 85 procent av de svarande godkänner att veckoslutskonserter fortsätter till klockan 23, och 66 procent att de fortsätter till klockan 24. Nästan lika många ansåg att det här går bra också under vardagskvällar. Hittills har det i regel ordnats bara en konsert per år som fortsätter längre än till klockan 22 i varje evenemangsområde.

- Riktlinjerna för avslutningstiderna för den kommande sommarsäsongen är nu under beredning. Enkätresultaten beaktas i arbetet, berättar ledande miljöexpert Eeva Pitkänen från miljöcentralen.

Brevenkäten sändes till nästan 5000 personer i höst. Det kom in drygt 1800 svar. Resultaten av invånarenkäten finns på miljöcentralens sajt.

Läs mera:

Omtalad festival hotar lämna Helsingfors

Arrangörerna bakom festivalen för elektronisk musik, Weekend Festival hotar med att lämna Helsingfors. Om staden inte låter artisterna spela till midnatt vill arrangörerna inte längre fortsätta.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • Muslimsk man fick inte anställning efter att han begärde bönepauser på jobbet – chef och personalansvarig döms

  Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på torsdagen.

  Det var fel att neka en muslimsk man anställning efter att han begärt om bönepauser under arbetsdagen. Helsingfors tingsrätt dömer därför en chef och en personalansvarig vid Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå till böter. Chefen döms för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt medan personalansvariga döms för medhjälp till diskriminering i arbetslivet.