Hoppa till huvudinnehåll

Ombytligheten mot flyktingarna gör det svårt för Röda Korset

Asylsökande utanför flyktingförläggningen i Nagu
Asylsökande utanför flyktingförläggningen i Nagu Bild: Röda Korset/Mia Eklund asylsökande utanför flyktingförläggningen i nagu

De ständigt växlande budskapen kring Finlands flyktinglinje är tuffa för Röda Korsets åbolandsdistrikt

Personalen inom Röda Korsets åbolandsdistrikt har inte haft en lugn stund på hela hösten. Det var riktigt kaotiskt i september innan flyktingslussen i Torneå öppnades.

Verksamhetsledaren Anna-Lena Sjöblom hade trots brådskan inte velat stå utanför hela "rumban"

Den 15 oktober öppnade distriktets eget flyktingboende i Nagu.
- Det har varit jätteintressant att få vara med i hela den här processen.

Det säger också Mia Eklund som i samma veva som flyktingförläggningen i Nagu öppnades började jobba på Röda Korset. Det blev mycket intensivt från början för Mia som exempelvis koordinerar frivilligverksamheten.

Mia Eklund jobbar på Röda Korset
Mia Eklund jobbar på Röda Korset Mia Eklund jobbar på Röda Korset Bild: Yle/Nilla Hansson mia eklund jobbar på röda korset

De olika budskapen tär

Det är tufft för Röda Korset att samtidigt som man kämpar med den mycket verkliga flyktingströmmen till vårt land vid sidan av det hela tiden får olika budskap från regeringen. Det medger verksamhetsledaren Anna-Lena Sjöblom på Åbolands distrikt. Budskapet från regeringen om hur Finland ska göra har ändrats nästan från dag till dag.

Anna-Lena Sjöblom är uppenbart trött på de ombytliga signalerna. I början när det kom ca 700 personer per dygn till Finland så kunde migrationsverket ringa två gånger på lördag och två på söndag och be Anna-Lena att öppna nya boenden.

- Öppna, öppna, har du nånting att öppna? Så fort du har en fastighet så öppna. Inte hade jag ju några fastigheter så snabbt att öppna. Det ska ju vara personal. Och det är ju inte bara att öppna en dörr och mocka in folk!

Skärpta krav

För tillfället är det lite lugnare. Det kommer precis under hundra asylsökande per dygn just nu. Men samtidigt skärps säkerhetskraven, kvalitetskraven och ekonomin.

- Och då har vi ju i ganska snabb takt kanske öppnat nånting och nu får vi tänka om igen

Det största hotet är finländarna själva

Det som präglar Röda Korsets verksamheten är ofta misstroende, säger Anna-Lena Sjöblom.

-Dels misstroende från "boarna" i flyktingförläggningarna som inte vet hur deras framtid ser ut. Vågar de lita på myndigheterna, vågar man lita på polisen i Finland, vågar man lita på dem som jobbar på mottagningscentralen, vågar man lita på Röda Korset.

- Och så har vi det andra misstroendet som kommer från våra egna myndigheter. Att nu måste vi skärpa det ena och det andra.

- Säkerhetsmässigt så är ju ju det yttre hotet, det stora hotet för de flyktingföräggningar som finns just nu, det hot som vi finländare själva ställer till med.

Det finns interna konflikter på vissa förläggningar men de är små i jämförelse. Det är de inhemska hoten som gör att säkerheten nu måste skärpas och det kostar.

Fast signalerna å andra sidan är att minska på kostnaderna. Anna-Lena Sjöblom ser det som ett pussel som hela tiden lever och hon tror att man måste acceptera att det är så och göra det bästa av dom regler som just idag är aktuella.

Röda Korset kan inte lova någonting

På Röda Korsets åboländska distrikt vet man att man inte kan lova någon av de asylsökande.

- Det värsta vi kan göra är att vi går och lovar att ”det blir nog bra”. För det kan hända att det inte blir bra.

Man är mycket realistisk där och förklarar för den asylsökande att processen inte är i Röda Korsets händer. Röda Korset sköter om grundtryggheten och ser till att flyktingarna har det bra idag och imorgon. Sedan är det andra myndigheter som sköter intervjuerna och avväger om personerna är i behov av internationellt skydd eller inte.

Kan bli pärs för personalen

Anna Lena Sjöblom anar att det blir en tuff bit för personalen när besluten börjar komma.

- Man får ju en relation till dom här personerna och barnfamiljerna. Det är nog nånting vi bör fundera på ur personalens synvinkel också. Och veta att det kommer ett beslut nån dag.

Asylsökande och frivilliga i Nagu
Asylsökande och frivilliga i Nagu Asylsökande och frivilliga i Nagu Bild: Röda Korset/Mia Eklund asylsökande och frivilliga i nagu

Utan de frivilligas enorma insats i Nagu hade det varit svårt för Röda Korset att driva flyktingförläggningen där. Anna-Lena Sjöblom är märkbart imponerad och tagen av den stora hjälpvilja som har visats i Nagu.

Flyktingströmmen har ju inte precis upphört. Inrikesministeriet räknar med 60.000 asylsökande under nästa år. I år har det kommit ca 32.000.
Distriktet förhandlar om nya fastigheter på olika håll. Det blev nyligen klart att Norrgårds Inn i Pargas blir ny flyktingförläggning. Målet är att i första hand flytta familjerna som nu bor på Strandbo i Nagu dit.

Annat är på gång både i Pargas och i Kimitoön. Men de allt strängare kraven har gjort förhandlingarna tuffa, både kring själva fastigheterna och matservicen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland