Hoppa till huvudinnehåll

Rysk vapenindustri växer

Proryska separatisters stridsvagn i östra Ukraina den 3 oktober 2015.
Proryska separatisters stridsvagn östra Ukraina den 3 oktober 2015 Proryska separatisters stridsvagn i östra Ukraina den 3 oktober 2015. Bild: EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO proryska separatister

Den ryska vapenindustrin har vuxit kraftigt, visar den senaste statistiken från Stockholms Internationella Fredsforskningsinstitut Sipri. Ryska vapentillverkare får hälften av beställningarna från den egna regeringen och hälften från länder som Kina och Indien.

De stora ryska företagen i vapenbranschen är fler - år 2014 var de elva - och de ökade sin omsättning med nästan 50 procent från 2013 till 2014. Hälften av vapenleveranserna har gått till den ryska armén, häften har exporterats till bland annat Kina och Indien.

Den ryska regeringen har under hela 2000-talet satsat miljarder på att modernisera landets vapenteknologi och -kapacitet.

Neråt för Ukraina

För ukrainska konkurrenter har det därmot gått kraftigt neråt på grund av konflikten i östra Ukraina. De har förlorat exportmöjligheterna till Ryssland och den egna valutan har tappat värde, skriver SIPRI i ett pressmeddelande.

Också i USA och Västeuropa har vapenförsäljningen minskat, även om bara en aning.

USA är fortfarande världens ledande vapenförsäljare och säljer över hälften av världens vapen. Amerikanska Lockheed Martin har toppat listan på världens hundra ledande vapentillverkare sedan 2009.

Tillväxtländer satsar på vapen

Utöver Ryssland utvecklar bland annat Brasilien, Indien, Sydkorea och Turkiet sin vapenindustri. Turkiet exporterar kraftigt och vill vara självförsörjande gällande vapen.

Kina är en allt större aktör på vapenmarknaden och har länge försökt komma i fatt ryska och amerikanska konkurrenter. Kina ingår inte i den här statistiken eftersom Sipri inte har tillgång till försäljningssiffrorna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes