Hoppa till huvudinnehåll

Svar: Yles strategi

Insändare
Insändare Bild: Yle Yle,insändare,yle svarar

I sin ledare (ÅU 9.12) kritiserar Pär Landor tidtabellen för Yles strategi.

Borde Yle ha låtit utvecklingen avstanna för att Kommunikationsministeriet tillsatt en arbetsgrupp som funderar på Yles uppdrag?

Yles nya strategi Mitt bland oss gjordes eftersom den förra strategin var daterad 2012 och dess mål satta till år 2015. Strategin är inget politisk medel utan drar upp riktlinjerna för ledarskapet på Yle. För bolagets styrelse är strategin ett verktyg med vilket Yles verksamhet styrs och följs upp. Yles verksamhetsplaner, som görs varje år, grundar sig på strategin. I det här avseendet fungerar Yle på samma sätt som vilket som helst annat bolag.

I sin strategi fokuserar Yle på att modigt förnya sig, på samarbete med olika aktörer inom branschen samt på en effektiv och smidig verksamhet. Ett mediebolag som Yle kan inte stampa på stället: vi gör dagligen innehåll för finländarna och det är vår plikt att sätta upp mål för vår utveckling – oberoende av olika arbetsgruppers tidtabeller. Det är helt klart att vi kommer att spegla vår strategi mot den parlamentariska arbetsgruppens slutsatser.

Det är bra att Yles verksamhet synas och att det görs utifrån den nuvarande strategin och inte utifrån gamla planer. Men medievärlden och omvärlden förändras så snabbt att den strategi som skrevs 2012 redan gjort sitt.

Gunilla Ohls
strategidirektör, Yle

Det här svaret publicerades i Åbo Underrättelser 11.12.2015.

 • Bra utgångsläge för Ilkka Herola – eftermiddagens skidmoment kan bli en nagelbitare

  Finländaren går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

  Skidmomentet i nordisk kombination kan ur finländsk synvinkel bjuda på spänning och framgång. Jarl Magnus Riiber är trea efter backmomentet och gäller som klar förhandsfavorit, men bakom honom är det i allra högsta grad öppet. Ilkka Herola, som är en duktig skidåkare, fick till ett bra hopp och går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

 • THL: 236 nya coronafall i Finland

  Flest fall i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

  Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 236 nya coronafall på söndagen. Största delen, 125 fall, har konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

 • Kalabaliken i Washington tystade Kreml – Putin hittar inga ord

  Moskva brukar normalt inte missa en chans att kritisera USA.

  Rysslands president Vladimir Putin har hittills inte kommenterat Trumpanhängarnas stormning av Capitolium i Washington. Tystnaden har överraskat många då Moskva tidigare aldrig har missat en chans att kritisera den amerikanska demokratin.

Läs också