Hoppa till huvudinnehåll

Tomtar och barn från Ekenäs fascinerar i Japan

Hantverkare Kajsa Wikman-Colerus i sin bod i Osaka i Japan.
Hantverkare Kajsa Wikman-Colérus i sin bod i Osaka i Japan. Dottern Freja är också med. Hantverkare Kajsa Wikman-Colerus i sin bod i Osaka i Japan. Bild: Privat kajsa wikman-colerus

Flera tiotal tomtar från Ekenäs fascinerar i ett varuhus i miljonstaden Osaka i Japan.

Det är hantverkaren Kajsa Wikman-Colérus, bosatt i Sköldargård, som säljer sina tomtar på en nordisk marknad.

När Yle Västnyland ringer upp Wikman-Colérus står hon i en rulltrappa på väg till den nionde våningen i varuhuset Hankyu.

Mjukistomtar av Kajsa Wikman-Colerus.
Tomtarna små är glada i Osaka. Mjukistomtar av Kajsa Wikman-Colerus. Bild: Yle/Tove Virta kajsa wikman-colerus,Raseborg,Ekenäs

Hon beskriver ivrigt hur hon just avnjutit en kopp te i ett traditionellt tehus med sin japanska värd och chef Mari Shimada. Shimada äger butiken Nordic Garden i det enorma varuhuset på tretton våningar.

Discokulor hör till julen

I december har våning nio förvandlats till en traditionell julmarknad.

- Det är vårt skandinaviska universum här. Det är en nordisk julmarknad med små röda stugor. Det ser ungefär ut som gammeldagsmarknaden i Ekenäs, säger Wikman-Colérus.

Köpcentret Hankyu i Osaka i Japan.
Köpcentret Hankyu har 13 våningar. Köpcentret Hankyu i Osaka i Japan. Bild: Privat kajsa wikman-colerus

Den här julmarknaden är ändå i Japan, så de traditionella halmhimlarna får ge vika för något mera färgsprakande.

- Här hänger det en enorm blingblinghimmel med discokulor, skrattar Wikman-Colérus och tycker ordet absurd beskriver Japan.

Märkligt mejl väckte skepsisen

Vi spolar tillbaka i tiden. På hösten fick Kajsa Wikman-Colérus ett mejl av någon som var intresserad av hennes tomtar. Wikman-Colérus tro sattes på prov, men mycket riktigt så hade Mari Shirada surfat på webben och fastnat för tomtarna från Sköldargård.

Köpcentret Hankyu i Osaka i Japan.
En japansk version av julgranen i köpcentret i Osaka. Köpcentret Hankyu i Osaka i Japan. Bild: Privat kajsa wikman-colerus

På självständighetsdagen reste familjen Wikman-Colérus till Osaka. Under en dryg veckas tid har Kajsa upplevt soluppgångens land.

- I går satt vi på golvet i en traditionell restaurang. Japanerna sjöng karaoke och dansade med min ett-åriga dotter som de älskar.

Dotter större än Mumin

Japanerna är stora beundrare av Mumin, men just nu har dottern Freja väckt ännu större beundran.

- Allra gladast blir japanerna när de ser Freja. Hon sitter och vinkar som en prinsessa i sin vagn. Hon tror att hon heter Kawai. Det betyder gullig på japanska och alla ropar det åt henne.

Tv-kändis från Ekenäs

Åtgången på tomtarna har varit bra. Men det är endast inte tomtarna och dottern som är i huvudrollen. Kajsa Wikman-Colérus har också hunnit vara med i tv.

- Jag var klädd i en kitschig tomtemantel i direktsänd tv. Nu kommer det en massa människor fram till mig och säger att de sett mig i tv.

För intensiv konsumtion

Trots att Wikman-Colérus är tomtemor och nu också tv-kändis i Japan överväger hon inte en flytt.

- Jag har nog hemlängtan. Här finns överhuvudtaget ingen natur. Det är en väldigt stor kontrast till Ekenäs, säger hon och betonar väldigt.

Finland är pop i ett varuhus i Osaka i Japan.
Finland är pop i japanska butiker. Finland är pop i ett varuhus i Osaka i Japan. Bild: Privat kajsa wikman-colerus

De enorma skyskraporna lockar alltså inte Wikman-Colérus. Med nytt perspektiv ur den stora världen skojar hon att ett köpcentrum i Norra hamnen kanske inte är så farligt.

- Här finns minst ett köpcentrum i varje kvarter. Jag undrar om japanerna gör något annat än shoppar när de är lediga.

En japansk framtid

Folkvimlet och skyskraporna får vänta på nästa västnyländska besök. Kajsa Wikman-Colérus är mycket nöjd med sin affärsresa och tror att det japanska samarbetet fortsätter i framtiden.

På torsdag blir det avfärd till Finland för Kajsa Wikman-Colérus, Freja Colérus och mannen Torsten Colérus. Det återstår att se om familjen landar i ett vintrigt Finland.

Läs också