Hoppa till huvudinnehåll

IS tränger sig allt djupare in i Libyen

libyska soldater förbereder sig för attack mot IS
Libyska soldater lojala till dne ena regeringen förbereder sig för strider mot IS i Sirte i mars 2015. libyska soldater förbereder sig för attack mot IS Bild: EPA krigare

Terrororganisationen IS breder ut sig över allt större områden i det kaotiska Libyen, uppger Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian. Uppgifterna baserar sig på spaningsflygningar som gjordes för några veckor sedan över IS-kontrollerade områden.

FN uppskattar att det finns 2 000-3 000 IS-krigare i Libyen. Av dem finns cirka 1 500 i hamnstaden Sirte.

- De finns i Sirte. De är verksamma på ett 250 kilometer stort område vid kusten, men har börjat tränga sig mot inlandet också. De lockas av olja, säger Le Drian.

Libyen har varit i politiskt kaos sedan den långvarige ledaren Muammar Gaddafi störtades från makten och dödades år 2011 under inbördeskriget. Kriget började med uppror under den så kallade Arabvåren och slutade när Gaddafi dödades i ett luftangrepp mot hans konvoj. Nato deltog i kriget på rebellernas sida.

Olika militanta grupper har format och brutit allianser och IS har dragit nytta av det kaotiska läget och maktvakuumet.

Libyen har haft två rivaliserande regeringar sedan augusti i fjol. De har ändå nu kommit överens om att ordna val om två år.

En FN-rapport uppger att IS ser Libyen som det bästa sättet att utvidga sitt så kallade kalifat. Libyen är IS port till hela norra Afrika, uppger rapporten.