Hoppa till huvudinnehåll

Barbro Teir om HBL-flykten: Inget upprörande

Barbro Teir
Barbro Teir ser inget drastiskt i flykten från HBL. Barbro Teir Bild: Yle barbro teir

Hufvudstadsbladet har tappat flera erfarna reportrar under det gångna året. KSF Medias vd Barbro Teir ser ändå inget upprörande i flykten från HBL.

Staffan Bruun och Jeanette Björkqvist sade upp sig från HBL i början av december. Också tidigare under året har flera erfarna journalister lämnat tidningen, sammanlagt åtminstone fem journalister som var och en varit minst tio år på redaktionen.

Personerna har sina egna skäl att göra någonting annat.― Barbro Teir

KSF Medias vd Barbro Teir ser ändå inget upprörande i flykten från Mannerheimvägen 18.

- Jag ser på det med lugn blick. Personerna har sina egna skäl att göra någonting annat. Det handlar dels om privatliv och dels att man vill förverkliga sig själv med stipendier och författarskap. Jag ser inget upprörande i det här, säger Teir.

Har det ingen betydelse för tidningen om de här personerna är kvar eller säger upp sig?

- Alla som medverkar i våra tidningar har betydelse. Många skribenter och andra har jobbat länge i huset och skapat en relation till läsarna och läsekretsen. Varje gång någon lämnar eller det kommer nya medarbetare förändras dynamiken.

Det är klart att när vi övergår från en publiceringskanal till en annan känner sig alla inte helt bekväma med det.― Barbro Teir

Har mängden erfarna reportrar som lämnat tidningen överraskat dig?

- Det handlar om ett helt år och jag ser det inte som något drastiskt. Sedan ska vi komma ihåg att vi håller på med en förskjutning inom vårt arbete där vi nu jobbar med det digitala först. Det här är en utveckling som startade under det här året. Det är klart att när vi övergår från en publiceringskanal till en annan känner sig alla inte helt bekväma med det. I det brytningsskedet väljer man att se sig om efter något som passar en bättre.

Du säger nu att de som har lämnat är sådana som inte vill jobba så som tidningen nu kräver?

- Det säger jag inte. Definitivt inte. Flera av dem som har sagt upp sig har varit verkligt framme digitalt. Men det kan kanske finnas någon medarbetare med en sådan bakgrund.

Jag tror inte att det här skeppet kommer att sjunka.― Barbro Teir

Bilden i offentligheten av HBL är att flera profiler lämnar ett sjunkande skepp. Hur ser du på det?

- Jag tror inte att det här skeppet kommer att sjunka. Det är turbulenta tider i branschen och vi har stora utmaningar i bolaget. Vi har också en framtidstro och är ganska övertygade om att vi hittar nya användare i den digitala världen, säger Teir.

Teir säger bolaget inte ännu har fattat beslut om de som har lämnat tidningen ska ersättas.

Jag hoppades att Finlands ekonomi skulle ha återhämtat sig snabbare och att vi skulle se det i våra prenumerations- och annonsintäkter.― Barbro Teir

KSF Media lanserar nyhetsapp nästa år

KSF Media kommer i början av nästa år att lansera nya digitala produkter som bolaget hoppas ska nå ut till en bredare läsekrets.

- Vi har ett teknologisamarbete med Sanoma och kommer att lansera en nyhetsapp. Samtidigt gör vi om vår webbplats som ska få en annan relation till appen och papperstidningen. Dessutom har vi ytterligare en digital produkt som jag inte vill säga något om ännu. Den lanserar vi i början av nästa år och den riktar sig till en helt ny användargrupp, säger Teir.

Tiden efter samarbetsförhandlingarna tuffare än beräknat

I september i fjol stod det klart att 48 årsverken ska bort från KSF Media. Det handlade om var femte anställd.

Enligt Teir har tiden efter fjolårets samarbetsförhandlingar varit tuffare än beräknat.

- Jag hoppades att Finlands ekonomi skulle ha återhämtat sig snabbare och att vi skulle se det i våra prenumerations- och annonsintäkter. Så har det tyvärr inte gått och det drabbar den här branschen hårt, säger Teir.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen