Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna älskar att klä sig i svart

Det här är vår favoritfärg: svart.
Är det verkligen så att de flesta använder svarta kläder? Vad är det till exempel för färg på din vinterjacka? Det här är vår favoritfärg: svart. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth svart

Finländarna älskar att klä sig i svart eftersom det är en praktisk och trygg färg. Men hur tråkigt är det egentligen att alltid välja svart? Borde vi bli mer färgglada?

Många finländare klär sig i svart, speciellt på vintern. Helsingin sanomat skriver att en färgglad vinterjacka är lika ovanligt som sol i december. Det finns flera orsaker till varför finländarna älskar svart. Här är fyra av dem:

• Finland är inget typiskt modeland och därför väljer vi det som är praktiskt, inte trendigt. Svart är en praktisk färg.

• Smuts syns inte så lätt på svarta klädesplagg.

• Svart håller och blir inte otrendigt. Ett svart plagg av bra kvalitet kan du ha hur länge som helst.

• Dessutom är svart en trygg färg. Den hindrar oss från att sticka ut ur mängden.

Svart är en smart färg

Att alla går omkring i svart låter kanske lite tråkigt, men är det verkligen en tråkig färg? Inte om vi ska tro stylisten Sofia Oksanen.

- Jag tycker inte själva färgen är tråkig. Det finns en massa andra saker som är tråkiga. När man väljer svart kan man välja en massa former och material i stället. Jag ser det inte alls som en lat människas val, säger hon.

Sofia Oksanen
Sofia Oksanen väljer själv gärna svart eftersom det är en smart och trygg färg att klä sig i. Sofia Oksanen Bild: Juha Mustonen sofia oksanen

Sofia tycker inte alls att svart skulle signalera att finländarna står som stora modefrågetecken framför garderoben varje morgon. Hon säger att finländarna oftast har en mycket mer personlig stil än man kanske har i andra väldigt trendinriktade länder.

- Ibland känns det nästan som om man trotsar stora modegrejer här i landet, säger hon.

Färg för att höja humöret

En som verkligen vågar bära färg är bloggaren Karin Lindroos. Hon syns ofta i en vild mix av både mönster och färger.

- Från tidig ålder har jag upplevt att kläder ganska långt kan förstärka känslor och sinnesstämningar. Är man något av en dysterkvist så kan det vara roligt att ha på sig lite färggranna kläder. Det piggar upp, säger hon.

Har du tur kan färgerna göra en dyster dag lite roligare. Färger kan också förstärka olika känslor du har.

En gladare gatubild

Karin tycker också att den som känner sig manad emellanåt kan ta sitt ansvar för en gladare gatubild.

- Det är mycket mörka kappor på de mörka gatorna, och då är det roligt om det plötsligt dyker upp någon i en röd kappa, säger hon.

Karin Lindroos
Karin Lindroos uppmuntrar gärna dysterkvistar till att höja humöret med hjälp av några färgglada plagg. Karin Lindroos Bild: Karin Lindroos karin lindroos

Ifall du vill pigga upp dig själv är din favoritfärg kanske ett bra val (och ja, favoritfärgen kan också vara svart). För Karins del är det en klar grön och en klar blå färg som får ta mycket plats i garderoben.

- En gul regnjacka kan vara trevligt att stöta på när man är ute i regnet. Kanske man till och med gärna tar sig an regnet om man får dra på sig en sådan.

Färg sticker ut

En nackdel (eller fördel, beroende på hur du ser på det) med att klä sig väldigt färgglatt är att du lätt sticker ut ur mängden.

- Ibland känner jag faktiskt att jag lite får behärska mig. Jag har en rosa cykel och en gång hade jag en rosa jacka till det och det kändes alldeles för mycket. Jag har inte sådana behov av att synas, säger Karin.

Färgernas betydelse

Det finns en massa psykologiska studier om hur färger påverkar oss och vad de innebär för bäraren. Många säger också att färg inte alls påverkar oss. Vad tror du? Här är ett hopplock färgtolkningar:

 • Svart: Färgen för sorg och melankoli. Kan också vara festfärg. Ger även en känsla av makt, elegans och mystik.
 • Grått: Stel och obetydlig person, vill helst inte synas.
 • Brunt: Jordnära och aktiv, lugn och harmonisk hemma människa.
 • Grönt: En positiv och glad friluftsperson. Associeras med hälsa och välgång. Grönt är den färg som är lättast för ögat att acceptera, vilket medför att färgen ger en lugnande och uppfriskande effekt. Den används för att skapa en positiv och harmonisk känsla för användaren.
 • Blått: Den som bär blått tycker om havet och vinden. Skapar en känsla av säkerhet och trygghet, lugn och harmoni. Blått får oss att öka produktiviteten och kreativiteten samtidigt som den är lugnande.
 • Rött: Värme, kärlek och ömhet. Utstrålar ofta värme och passion.
 • Gult: En livsglad person som lyser av glädje. Optimistisk och ungdomlig.
 • Vitt: Renhet, oskuldsfullhet, en människa som tycker om att synas, men inte vill delta i samtal och aktiviteter. Kan också signalera proffessionalism.
 • Lila: Hård, utmärkande, ofta en värdigt utmanande person. Men lila kan också verka lugnande.
 • Orange: Livfull, sprudlande, en person som älskar fart och fläkt.
 • Turkos: Stark havskänsla, en person som älskar havet och resor.
 • Rosa: Romantisk och feminin. Färgen ses också som ungdomlig, rolig och upphetsande, men utan samma aggressivitet som rött. Kan uppfattas som barnslig och ömtålig.

Svart smälter in

Sofias garderob består nästan enbart av svarta plagg.

- Genom åren har jag märkt att det är så jag trivs. Om jag försöker med något annat känner jag mig som en julgran eller en … tönt, säger hon.

Hon tror definitivt på teorin om att svart är en sorts skyddsfärg.

- Man smälter in och väcker inte för mycket uppmärksamhet, men man kan ändå uttrycka sin personlighet trots att man bara klär sig i en färg.

Ett par röda klackar fick nästan Runa Ismark att låta köpstoppslöftet flyga och fara. Bild: YLE/Arja Lento
Ifall du vill testa färg kan du alltid börja med några snajsiga accessoarer eller skor. Ett par röda klackar fick nästan Runa Ismark att låta köpstoppslöftet flyga och fara. Bild: YLE/Arja Lento Bild: YLE/Arja Lento damskor

Karins och Sofias garderober ser väldigt annorlunda ut, men en sak är de rungande överens om: Du ska klä dig precis så som du vill och som det känns bra. Svart, gul eller neonrosa – allt fungerar.

Vilka färger använder du mest?

Nyligen publicerat - X3M