Hoppa till huvudinnehåll

Församlingar bjuder till fest!

jultomtar i gran
jultomtar i gran Bild: Kyrkans bildbank/Aarne Ormio jultomtar

Församlingar bjuder till fest!

Alla orkar, vill eller kan inte ordna med julmat och annat program. Det blir allt vanligare att församlingar bjuder in sina medlemmar att fira en annorlunda jul utan stress och krav. En gemensam måltid hör till och festerna inleds eller avslutas ofta med andakt.

Tidigare ordnade församlingarna t.ex. julmiddagar närmast för de ensamma, men i många församlingar öppnas dörrarna i år för alla, också t.ex. barnfamiljer. Festerna för kravlös julglädje och gemenskap ordnas i en del församlingar på julafton, i andra på juldagen.

I Svenskfinland hälsar bl.a. Johannes och Matteus församlingar i Helsingfors, Jakobstads församling, Vasa svenska församling och Ekenäsnejdens svenska församling välkommen på julafton. I Åbo svenska församling och Grankulla svenska församling firar man annorlunda jul på juldagen 25.12. I Grankulla i form av knytkalas – men man är också välkommen utan knyte.

De olika församlingarna informerar på sina hemsidor och/eller facebooksidor om julprogrammen.

Läs också

Tro

 • "Vi såg kommunismen som en lek" - Kristi Ainjärv växte upp i Estland under sovjettiden

  I Kristi Ainjärvs skola handlade alla sånger om Lenin.

  Kristi Ainjärv var femton år då Estland blev självständigt och allting blev nytt. Den långa sovjettiden var plötsligt över, gränserna öppnades och hjälpsändningarna började strömma in i landet. Butikerna fylldes långsamt med spännande varor, man fick resa och ta reda på hur andra mänskor levde sina liv. - Frågorna var många och vi var oändligt nyfikna, minns Kristi.

 • Martin Luther - omstridd reformist och misstolkad livsnjutare

  Mannen som bröt med kyrkan och sökte en nådig Gud.

  Martin Luther var en präst, teolog och munk som levde i Sachsen i nuvarande Tyskland på 1500-talet. Han var kritisk till den katolska kyrkans praxis och moraliska förfall, och inledde reformationen med sin protest mot kyrkan. Den gav till slut upphov till en helt ny kyrka.

 • Iman Meskini om Skam-skådespelarna: "Vi är varandras cheerleaders"

  Iman Meskini blev världskänd som Sana i Skam.

  Iman Meskini var 19 år när hon med resten av skådespelarna i Skam blev världskända över vad som kändes en natt. Idag föreläser hon om livet som ung muslim: om allt från att om hon tror på Gud till att om hon duschar med sin hijab.

Nyligen publicerat - Tro