Hoppa till huvudinnehåll

Järnladyns väskor går under klubban

Margaret Thatcher
Margaret Thatcher Bild: EPA järnlady

Hon kallades järnladyn. Men under det stenhårda pokeransiktet och tuperade håret var Margaret Thatcher en kvinna som tog mode på största allvar. Nu säljs en del av hennes hundratals dräkter och accessoarer på auktion.

Väskor, smycken och kläder väntas inbringa allt mellan 200 och 180.000 pund (nästan 250.000 euro) per styck på auktionshuset Christies´ i London under tisdagens auktion.

Bland kläderna finns Thatchers bröllopsklänning och den blåa ylledräkten som hon bar under sitt berömda "no, no, no" tal i parlamentet. Nyss hemkommen från ett EG-toppmöte i oktober 1990 argumenterade hon mot en tätare sammanvävd union.

Thatcher var Storbritanniens hittills enda kvinnliga premiärminister.

Hon favoriserade välsittande dräkter i starka färger, fashionabla handväskor och silkesscarfer. Hennes sätt att klä sig blev synonymt med termen "power dressing".

Thatchers förkärlek för handväskor blev till och med en politisk term som beskrev hennes kompromisslösa sätt under regeringssammanträden.

Ordet "handbagging" finns med i Oxfords engelska ordbok. Det är när en kvinna skoningslöst och verbalt attackerar eller krossar en person eller en åsikt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes