Hoppa till huvudinnehåll

När klimatet förändras ökar belastningen från jordbruket i Västnyland

Jonna Engström-Öst.
Jonna Engström-Öst forskare i hur havet påverkas av klimatförändringen. Mera regn urlakar åkrarna och övergöder havet. Jonna Engström-Öst. Bild: Yle/Christoffer Westerlund forsknings- och utvecklingsinstitutet aronia

Klimatförändringen är allas gemensamma problem. Var och en av oss kan sträva efter att leva mer energisnålt, säger Jonna Engström-Öst, docent i marinbiologi vid forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia.

Klimatmedvetenhet är ett hett samtalsämne nu då 195 länder under helgen enades om ett klimatavtal för att minska på koldioxidutsläppen.

Jonna Engström-Östs specialintresse är miljöförändringar i havet som en följd av övergödning och klimatförändring.

Klimatskepsisismen skapar tvivel

Klimatskeptikernas insändare som fyller spaltrader i dagstidningarna skapar tvivel hos gemene man. Forskningsresultaten talar ändå sitt tydliga språk, säger Engström-Öst

- När man ser på forskningsresultat som kommer in är det inget tvivel om hur mycket skada människan har orsakat miljön.

Alla ska vara med i klimatarbetet

Engström-Öst understryker hur viktigt det är att alla drar sitt strå till stacken då det gäller klimatfrågor.

- Det här handlar inte bara att agera på kommunnivå. Gemene man kan göra en hel del. Man kan sträva efter att bo energisnålt och röra sig från en punkt till en annan så energisnålt som möjligt. Om man inte har elbil gäller det att använda kollektivtrafik, rekommenderar Engström-Öst.

Hon lyfter också fram maten i sammanhanget.

- Köttproduktionen har höga koldioxidutsläpp. Den är problematisk eftersom man måste hugga så mycket skog för att odla hö åt biffdjuren.

köttdisk
Vi borde äta mindre kött för att rädda klimatet. köttdisk Bild: YLE/Stefan Härus köttdisk

Man kan själv försöka påverka vad det serveras i skolköken och lunchrestaurangerna, påpekar Engström-Öst.

- FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation rekommenderar att man äter kött max två gånger per vecka, berättar Engström-Öst.

Konkurs gav mindre koldioxidutsläpp

Det råder på lokalnivå en knepig balansgång mellan arbetsplatser inom industrin och miljön.

- De typiska exemplen är Hangö och Ingå där stålverket respektive kolkraftverket inte längre finns. I och med de tragiska nedskärningarna så har de kommunerna ju också lyckas skära ner sina koldioxidutsläpp.

Jorbruket är en av bovarna

Det som ingen knappast kan ha missat är att också havet påverkas av klimatförändringen. En övergödande faktor i Västnyland är jordbruket.

- När klimatet förändras börjar det regna mer och det sköljs ut mycket mer vatten. Vattnet sköljer med näringen från åkrarna ut i Östersjön och övergöder havet.

Svartån mynnar ut i Pojoviken.
Via Svartån sköljs en hel del näringsämnen ut i Pojoviken. Svartån mynnar ut i Pojoviken. Bild: Yle/Petra Thilman svartåns mynning i pojoviken,Pojoviken

En synlig följd av klimatförändringarna är att istäcket minskar för varje vinter och att temperaturen på ytvattnet stiger under somrarna.

- Sedan 1970-talet har temperaturen på ytvattnet ökat med tre grader under somrarna. Surhetsgraden ökar också. Havet är en buffert och suger upp en tredjedel av koldioxidutsläppen från luften. När koldioxid kommer in i havet sjunker pH-värdet.

Blanda inte ihop väder och klimat

Klimatförändringarna är ändå inte direkt orsaken till det höga vattenståndet i vinter

- Det är viktigt att hålla isär vädret och klimatet. Vädret är det som ändrar från dag till dag. Klimatet är ett långtidsperspektiv. Nu har det varit väldigt högt vattenstånd men det beror främst på de starka sydvästliga vindarna som vi har haft. Det är inte direkt kopplat till klimatförändringen, säger Engström-Öst.

Artikeln uppdaterades den 16.12 kl. 15.15. Tidigare stod det felaktigt att surhetsgraden minskar när pH-värdet sjunker.

Läs också