Hoppa till huvudinnehåll

”Segelbåten i Lovisa sänktes troligen med flit”

segelbåt bärgas
Den sjunkna segelbåten bärgades. segelbåt bärgas Bild: Mikael Lindholm boistö

Polisen utreder fortfarande händelserna som ledde till att en stulen segelbåt sjönk ovanpå fiskare Mikael Lindholms ryssja i Lovisa skärgård i höstas. Båten sänktes troligen med flit.

I september följde Yle Östnyland med spänning mysteriet med Strömforsfiskaren Mikael Lindholms ryssja som sänktes utanför Boistö i Lovisa skärgård av något stort föremål.

Föremålet visade sig vara en sjunken segelbåt som dragit med Lindholms ryssja ner till 20 meters djup. Segelbåten hade stulits från Tullbron i Lovisa ett par veckor tidigare.

Ingen klarhet kring förloppet

Nu berättar fiskare Mikael Lindholm att han i måndags talade med den polis som har hand om utredningen.

Någon större klarhet kring händelseförloppet fick han ännu inte.

– Det verkar nog som om de vet vem som har sänkt segelbåten. Utredningen kommer ändå att dra ut på tiden, så helheten klarnar först på nästa års sida, säger Lindholm.

Kan läsa mellan raderna

Polisen har inte sagt rakt ut att någon har sänkt segelbåten med flit, men Lindholm menar att man kan läsa mellan raderna att så är fallet.

På basen av det Lindholm själv sett i samband med bärgningen måste någon ha saboterat båten med flit.

– Hastighetsmätaren som hittades i fören där båten tog in vatten går inte sönder om inte någon söndrar den.

segelbåt bärgas
Segelbåten tog in mycket vatten. segelbåt bärgas Bild: Mikael Lindholm bärgning av segelbåt

Besviken på försäkringsbolaget

Ryssjan sjönk mitt precis då höstfisket och siksäsongen skulle börja, vilket betydde stora förluster för Mikael Lindholm.

Han har ännu inte fått någon ersättning av försäkringsbolaget som har hand om segelbåten, trots att han försökt höra sig för hos dem. Beskedet är att de inte gör några beslut innan polisutredningen är klar.

– Jag är ganska besviken på försäkringsbolaget eftersom de inte har visat något intresse att komma och granska skadorna på ryssjan.

I flera repriser har Lindholm erbjudit försäkringsbolaget en möjlighet att komma och se hur den ser ut, men bolaget har hittills inte nappat på erbjudandet.

– I början, före allting klarnade, var de väldigt villiga att prata med mig, men inte sedan dess. Jag är nog inte helt nöjd inte, säger Lindholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland