Hoppa till huvudinnehåll

Staffan Bruun: "Låt någon annan ta över HBL"

Det finns penningstarka krafter som kunde ta över HBL om Konstsamfundet inte vill driva tidningen, säger Staffan Bruun. Inga kommentarer, säger Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh.

- Konstsamfundet har helt uppenbart gett upp ambitionerna att Hufvudstadsbladet skall vara en rikstidning för hela Svenskfinland. Man har nyligen gett en större summa till tidningen Nya Åland. Uppenbarligen att det är viktigt att det finns två lokaltidningar på Åland, men inte att det finns en rikstidning, säger Staffan Bruun som nyligen sade upp sig från Hufvudstadsbladet.

- Om Konstsamfundet inte vill ha HBL som en rikstidning, så tycker jag att det är deras plikt att ge över tidningen till någon annan. Det finns andra kretsar som har vilja, förmåga och ekonomiska muskler att ge ut tidningen. Sälj tidningen åt dem.

Det finns andra kretsar som har vilja, förmåga och ekonomiska muskler att ge ut tidningen. Sälj tidningen åt dem.― Staffan Bruun

Vem skulle det kunna vara?

- Jag har fått 10-20 samtal av personer som har sagt att om Konstsamfundet inte vill ge ut en nyhetstidning så kan de väl sälja den. Man har sagt till mig att man känner personer som har pengar och gärna skulle ge ut den. De här kapitalstarka kretsarna har ringt mig upprepade gånger och frågat om jag inte kan förmedla den här affären. Vi är beredda att ta över, har de sagt. Jag har svarat att de måste ringa ägaren Konstsamfundet och vd Kaj-Gustaf Bergh. Jag kan inte vara en förmedlare. Men jag hoppas att de träffas för det viktigaste nu är att HBL kan leva vidare som en rikstidning.

Vilka är de här kapitalstarka krafterna?

- Jag skulle gärna berätta, men jag måste ju ha deras tillstånd till det. Och jag är rädd för att om jag går ut med deras namn i offentliheten så blir det ingenting av någonting. Så måste vi ju också ha en säljare, det räcker inte med en köpare.

- Men jag tror att det här skulle kunna fungera bra. Konstsamfundet fokuserar nu på digitala medier och säger att papperstidningen är förlegad. Låt Konstsamfunder koncentrera sina resurser på sina digitala produkter som de tror på och så kan en ny ägare ta över papperstidningen.

Är HBL till salu? Bild: YLE/ Axel Hansson rubrik

Hur trovärdiga är de här potentiella köparna?

- Pengar finns, så trovärdiga är de. Men det är förstås ett stort steg. Jag tycker ändå att det här steget bör tas. Alla har väl ett intresse av att det bli affär. Också Konstsamfundet borde ha ett intresse för att HBL lever vidare som en trovärdig röst i Svenskfinland.

Varför skulle någon ha ett intresse av att köpa HBL?

- Det är naturligtvis för att man känner ett ansvar för att Svenskfinland lever vidare. Ett Svenskfinland utan rikstidning är bra mycket fattigare. Det kan vara första steget till att Svenskfinland snart inte finns överhuvudtaget. Inte gör någon det här för att det är bra business. Alla vet att Husis är en förlustaffär även om jag tror att man kan komma ganska när ett nollresultat. Men vad kan vara bättre än att rädda HBL om man har lite för mycket pengar?

Varför skulle någon gå in med pengar om det inte är en bra affär?

- Folk betalar för en massa saker som inte ger någon vinst bara för att de vill stöda en god sak. Och jag kan inte tänka mig många saker som är bättre än Husis.

Kaj-Gustaf Bergh
Kaj-Gustaf Bergh: Inga kommentarer Kaj-Gustaf Bergh Bild: Ramirent Konstsamfundet,kaj-gustaf bergh

Varför har de potentiella köparna inte varit i kontakt med Konstsamfundets ledning?

- Det har de kanske varit. Jag har ingenting med det här att göra förutom att jag har blivit kontaktad. Det är möjligt att samtal har förts och att Kaj-Gustaf Bergh har bett köparna dra åt helvete. Jag vet inte vad som har hänt i kulisserna.

Hur seriös upplever du att tanken att köpa HBL är?

- För att veta hur seriösa de är borde Kaj-Gustaf Bergh säga välkomna hit och förhandla. Jag kan inte bedöma saken.

Kontsamfundet har fått sin chans och nu är det dags för någon annan att försöka.― Staffan Bruun

Om det finns kapital, varför går man inte in direkt i KSF Media?

- Jag tror att det har visat sig att Konstsamfundet inte är rätt tidningsutgivare. Det man har gjort den senaste tiden har inte varit speciellt lyckat. Kontsamfundet har fått sin chans och nu är det dags för någon annan att försöka.

Svenska Yle har sökt Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh. Han vill inte kommentera Staffan Bruuns utspel.

Carl Haglund: Gemensam mediestrategi behövs

Staffan Bruuns kritik mot HBL och Konstsamfundet är ett uttryck för de stora utmaningar som finns på mediefältet just nu, anser Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund. Också de finlandssvenska mediehusen lider av lågkonjunkturen och de förändrade medievanorna hos publiken och annonsörerna.

- En aktör som Konstsamfundet har inte oändliga resurser. Det är beklagligt att situationen har blivit såpass tillspetsad att det nu förs en sådan här ganska tuff intern diskussion, säger Haglund.

Haglund anser att Svenskfinland behöver en gemensam mediestrategi som kunde omfattas av alla relevanta aktörer, både mediehusens ägare och Rundradion.

- Det skulle vara viktigt att man kunde tala sig samman om var vi önskar vara om 10-20 år, konstaterar Haglund.

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt